ua en ru

В Україні з 1 липня запроваджується ринок двосторонніх договорів із продажу електроенергії в тестовому режимі

В Україні з 1 липня запроваджується ринок двосторонніх договорів із продажу електроенергії в тестовому режимі. Відповідне рішення ухвалене сьогодні на засіданні НКРЕ, повідомив на прес-конференції голова НКРЕ Сергій Тітенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тіньовий або тестовий режим працюватиме 3 місяці, з липня. Учасники будуть зобов'язані надавати всі необхідні документи. Планується проведення 3-4 аукціонів. Після першого ми побачимо всі недоробки і знатимемо, які проблеми можуть бути, і як їх вирішувати при запровадженні ринку прямих двосторонніх договорів" - заявив С.Тітенко.
Він додав, що оператором ринку буде ДП "Енергоринок", а брати участь в аукціонах зобов'язані всі оператори ринку електроенергії, які працюють на внутрішньому ринку. "У нас зареєстровано понад 260 компаній, із них фактично працюють близько 60. Ось ми і побачимо, хто як працює" - зазначив С.Тітенко.
Крім того, за словами С.Тітенка, тестовий режим працюватиме в повній відповідності з проектом відповідного закону, який зараз допрацьовується комісією. На кожен аукціон буде виставлено 10% від місячного внутрішнього ринку електроенергії. Крім того, працюватиме так званий "принцип сендвіча", коли ціна кіловата буде середньою між вартістю кіловата виробленого атомною і тепловою генерацією. Також тіньовий режим не передбачає механізму перехресного субсидування учасників торгів.