ua en ru

В Україні реальний дефіцит бюджету 2010 р. становитиме майже 10% ВВП або близько 100 млрд грн, - В.Пинзеник

В Україні реальний дефіцит бюджету 2010 р. становитиме майже 10% ВВП або близько 100 млрд грн. Таку думку висловив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами В.Пинзеника, це пов'язано з відсутністю реальних важелів для зменшення видаткової частини бюджету.
"Це менше, ніж минулого року. Країна зіткнулася з проблемою, якої раніше не мала... з приростом боргу за останні роки. Минулого року маємо приріст боргу у 128 млрд грн. Цього року - більше 60 млрд грн, але це дані лише за 8 міс.", - наголосив В.Пинзеник.
Крім того, він підкреслив, що минулого року НБУ був змушений продати майже 10 млрд дол. і частину виручених коштів - близько 50 млрд грн - витратив на покриття дефіциту бюджету. Цього ж року НБУ навпаки скуповує валюту", - заявив В.Пинзенник.
Підсумовуючи, В.Пинзеник заявив, що МВФ змусив цього року Україну піти на низку непопулярних заходів, в т.ч. підвищення вартості енергоресурсів, що дало змогу зменшити дефіцит бюджету.
"Влітку я побачив, що МВФ почав виконувати ту місію, яку він мав виконувати. Він змусив уряд зробити певні кроки. Вирішив він проблему? - Ні!", - наголосив В.Пинзеник.
Він також сподівається, що в бюджеті наступного року буде передбачено реальні механізми для зменшення дефіциту бюджету, адже МВФ контролюватиме виконання фінансового документа.