ua en ru

В Україні зростає відсоток тих, хто не хоче продавати свій голос на виборах, - соцопитування

В Україні зростає відсоток тих, хто не хоче продавати свій голос на парламентських виборах 28 жовтня. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного КМІС та фондом "Демократичні ініціативи".

Не продаватимуть свій голос на виборах 83% населення (у квітні було 73%). Готові продати свій голос на виборах 11,5% населення (1,5% - за будь-яку суму, 5% - якщо сума влаштовуватиме і ще 5% - якщо заплатить той кандидат чи партія, за яку у будь-якому разі збиралися голосувати). Водночас однозначно засуджують продаж голосів 53%, ще 32% загалом ставляться до цього негативно, але з розумінням - "усякі у людей бувають ситуації", а 10% ставляться до продажу голосів позитивно, як до "способу людям дещо заробити".

Читайте також: У Верховну Раду можуть пройти 5 партій

Ті, хто виявився готовим продати свій голос за гроші, у більшості не змогли визначити, за яку саме суму. Водночас виявилася закономірність залежно від віку: чим молодші респонденти, тим більше серед них готових продати свій голос (16% серед наймолодших, віком до 30 років і 8% серед найстарших, віком понад 60 років) і тим дорожче вони схильні правити за свій голос (понад 500 гривень - 32% серед молодих, готових продати свій голос і 15% серед найстарших).

Майже 10% населення зазначили, що на їхніх округах кандидати роздавали продуктові пайки та інші подарунки. Особливо виділяється столиця, де 40% киян зазначили, що такі "подарунки" від кандидатів мали місце. Ставляться до цього позитивно і готові проголосувати за такого кандидата 5,5% населення (найбільше серед Партії регіонів - 9%), ще 32% ставляться до цього нейтрально - допомогу візьмуть, але на їхнє голосування це не вплине, а більше половини населення - 53% - ставляться до подібної "допомоги" негативно, розцінюючи це як підкуп. Ці виборці і допомогу не візьмуть, і за цього кандидата не голосуватимуть.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня.