ua en ru

В Україні проводиться виважена антикризова політика, - експерт

Єврокомісія дозволить деяким країнам - членам ЄС уповільнити реалізацію антикризових заходів жорсткої економії. Про це заявив експерт Cato Institute Деніел Мітчелл в ході міжнародної дискусії "Гастролі Вільного ринку - 2013". За словами експерта, додатковий час для застосування заходів з урізування бюджету отримають Франція, Іспанія, Польща, Португалія, Нідерланди і Словенія.

"Так, Франція отримає ще 2 роки, щоб скоротити свій бюджетний дефіцит до позначки нижче 3% ВВП. Іспанії, Польщі та Словенії також дадуть по 2 додаткових року, а Нідерланди і Португалія отримають по році понад початкового терміну", - сказав економіст.

Він уточнив, що подібне рішення прийнято з огляду прагнення Брюсселя скоригувати політику жорсткої економії, запущену з початком кризи. "Як відомо, ця політика була введена для максимально можливого зниження державних витрат з метою ослаблення боргової тиску на економіку. Нові борги все одно створювалися і створюються, але їх стало набагато менше. Однак така політика призвела і до ослаблення стимулів для економічного відновлення, в результаті чого воно сповільнюється. Тому принцип дій дещо видозмінюється", - зазначив аналітик.

Тому, на його переконання, антикризову стратегію України можна вважати виваженою, тому що вона спрямована не на сувору економію, а на цільову підтримку економіки при оптимізації бюджетних витрат.

"У вас структуруються і навіть знижуються податки, у вас зберігаються важливі держпрограми, і в той же час робиться щось для підтримки ринкової активності, внутрішнього ринку. Це не означає, що зникли структурні проблеми, про які західні інституції говорять не перший рік - труднощі інвестиційного клімату, законодавчого поля, дозвільних процедур та ін Але це означає, що є прагнення до системних змін і до розвитку, прагнення адекватно реагувати на зовнішні виклики з урахуванням національної економічної специфіки ", - уклав фахівець.