ua en ru

В Україні проблеми з американським ядерним паливом ліквідували російські фахівці, - Путін

Російські фахівці залучалися для ліквідації негативних наслідків експлуатації американського ядерного палива на АЕС України. Про це в ході прес-конференції заявив Президент Російської Федерації Володимир Путін.

"Взяли, завантажили у свій час американське паливо атомних електростанцій на Україні. Там же всі стрижні "пішли". Ви розумієте, в чому справа? Це ж серйозні речі. І потім нашим фахівцям довелося повернутись і вирішувати складні технічні завдання, витягувати це все і завантажувати знову російське паливо. Під російське паливо було зроблено спочатку", - заявив російський лідер.

В ході ремонтних кампаній 2012 і 2013 р. на другому і третьому енергоблоках Південно-Української АЕС було зафіксовано викривлення тепловиділяючих збірок виробництва американської компанії Westinghouse. За оцінкою Державної фінансової інспекції України збиток від дефектів американського палива склав 114 млн грн.

На сьогоднішній день експлуатація свіжого ядерного топлвиа Westinghouse заборонена рішенням Державної інспекції ядерного регулювання України. Однак, незважаючи на це оператор українських АЕС НАЕК "Енергоатом" - продовжив експлуатацію 66 тепловиділяючих зборок Westinghouse четвертого року експлуатації в змішаній активній зоні енергоблоку №3 Південно-Української АЕС.