ua en ru

В Україні при планових перевірках виявляються порушення в 12% закладів громадського харчування, - Держсанепідслужба

У 12% закладів громадського харчування при планових перевірках виявлені порушення санітарного законодавства. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександр Кравчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Коли ми виходимо на планову перевірку, то порушення виявляються, як правило, в 10-12% таких закладів. Ми виявляємо порушення санітарного законодавства", - зазначив Кравчук.

Він також зазначив, що мова йде про дрібні порушення: "Це, як правило, дрібні порушення, такі, які не зможуть стати причиною поширення захворювання. Ми виносимо припис про усунення цих порушень, з певною датою контрольної і після цього виходимо на контрольну перевірку, щоб подивитися усунули ці порушення чи ні. Як правило, всі вони усуваються. А що відбувається в цей період між перевірками, то тут вже відповідальність повністю лежить на керівництві цієї установи і на працівниках".

Він також додав, що в Україні є масові випадки скарг на заклади громадського харчування.

"З автоматами кави таких випадків я не пам'ятаю, а от випадки, коли скаржаться на фаст-фуди, на шаурму, на інші заклади громадського харчування вони масові. Ми виходимо на перевірки і після цього вже застосовуємо якісь заходи, які ми маємо право застосовувати. Ми можемо накласти адміністративний штраф найбільше 405 грн, а щоб припинити діяльність, ми вже цієї функції позбавлені", - розповів Кравчук.

За його словами, за фактом скарг Держсанепідслужба проводить щороку кілька тисяч позапланових перевірок закладів громадського харчування: "У нас позапланових перевірок у минулому році було 400 тис. грн, в цьому році їх тенденція така ж".