ua en ru

В Україні опубліковано закон про заборону захоронення неперероблених відходів з 1 січня 2018 р

В Україні опубліковано закон № 5400-VI та 5402-VI, що регулюють діяльність у сфері вивезення та захоронення побутових непереработаних відходів. Тексти відповідних законопроектів опубліковані у виданні "Голос України".

Відповідно до закону, захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн - 1тис. 360 грн) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1 тис. 700 грн).

У разі повторного порушення протягом року штрафи зростуть до 80-100 мінімумів (1360-1 700 грн) для громадян і 100-200 мінімумів (1,7-3,4 тисяч грн) для посадових осіб та громадян суб'єктів підприємницької діяльності.

Також законом визначається, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів.

Збір і вивіз побутових відходів у межах певної території здійснюються юридичною особою, уповноваженим на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України, спеціально обладнаними для цього транспортними засобами".

Крім того, регулятором ринку переробки побутових відходів призначена Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.