ua en ru

В Україні необхідне термінове пом‘якшення валютно-кредитної політики, - УКБС

В Україні необхідне термінове пом‘якшення валютно-кредитної політики. Про це заявила гнеральний директор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) Галина Оліфер, передає прес-служба УКБС.

"Хоча в цілому по банківській системі вперше з 2009 р. зафіксовано позитивний фінансовий результат (близько 4,4 млрд грн станом на 1 грудня), вважати це стійкою тенденцією було б передчасно. Адже близько 13 % банківських установ за підсумками трьох кварталів 2012 р. все ще залишалися збитковими, а частка простроченої заборгованості за кредитами скоротилася з початку року лише на 0,2% та становить 9,4% кредитного портфелю банків (близько 78 млрд грн), - зазначила Оліфер. - Все це свідчить про необхідність термінового пом‘якшення валютно-кредитної політики в країні з метою реалізації кредитного потенціалу українських банків та пожвавлення національної економіки".

Позитивним здобутком поточного року експерти УКБС вважають зростання майже на 17 % (51 млрд грн) вкладів фізичних осіб, що свідчить про підвищення довіри населення до банківської системи.

"Однак, у поточному році загальний обсяг кредитування національної економіки залишався практично на незмінному рівні, збільшившись протягом 11 місяців менше ніж на півпроцента (3,5 млрд грн). Це майже у 20 разів повільніше динаміки кредитування у 2011 р., за підсумками якого зростання виданих банками позик перевищило 9%, збільшившись на 70 млрд грн", - підкреслює УКБС.

За словами експертів, побічним наслідком саме жорсткої монетарної політики, яка проводилася для збереження курсової стабільності, стало стиснення ліквідності та подорожчання наявних у банківській системі фінансових ресурсів, що на тлі загальноекономічної та політичної невизначеності підвищило ризики довгострокового кредитування.

Читайте також: Банківська система повинна піти назустріч потребам економічного розвитку України, - Азаров.