ua en ru

В Україні необхідно створити нову стимулюючу систему оплати праці педагогів, - Табачник

В Україні необхідно створити нову стимулюючу систему оплати праці педагогів. Про це, виступаючи на Всеукраїнському з'їзді працівників освіти, повідомив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Економісти повинні розробити нову систему оплати праці працівників освіти, спрямовану на посилення стимулюючих і поновлюваних функцій", - сказав міністр, відзначивши, що, хоча це питання надзвичайно складне, але "відступати ми не можемо".
Як повідомив в інтерв'ю журналістам голова профспілки працівників освіти Києва Олександр Яцунь, на сьогоднішній день тривога профспілок освітньої сфери виникає через заморожену тарифну сітку, в результаті чого вчитель вищої категорії щомісяця втрачає 700 грн, а доцент -близько 1 тис. 100 грн в місяць. Також, за його словами, педагогів не влаштовує пенсійна реформа, що проводиться в країні, відповідно до якої професор, доцент, "стара гвардія, на якій тримається вища освіта", можуть покинути університет, "оскільки з введенням пенсійної реформи разом із зарплатою він може тільки отримувати пенсію вікову, а науково-педагогічну зможе отримувати тільки з виходом на пенсію, і тому йому вигідніше вийти на пенсію, ніж вчити наших студентів".
Також Яцунь підкреслив, що на сьогоднішній день необхідно вирівняти систему виплати пенсій вчителям у школах і педагогам у вузах. "Учитель заслуговує такої ж пенсії, яку отримує викладач, тобто 80% від зарплати, а на сьогоднішній день він отримує менше половини від своєї невеликої зарплати", - зазначив Яцунь.