ua en ru

В Україні деякі НДІ можуть стати структурними підрозділами університетів, - Міносвіти

В Україні деякі науково-дослідні інститути (НДІ) можуть стати структурними підрозділами найбільших університетів. Таку пропозицію висунув директор департаменту наукової діяльності та ліцензування Міністерства освіти і науки Олександр Якименко в своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"Сьогодні в суспільстві ведуться розмови про реорганізацію НАНУ, тому прагнення академічних кіл займатися підготовкою студентів цілком зрозуміле. Але можливий і інший сценарій: деякі НДІ можуть стати структурними підрозділами найбільших університетів", - вважає Якименко.

Він зазначив, що вже є позитивний досвід Криворізького національного університету, до складу якого увійшли, зокрема, Науково-дослідний гірничорудний інститут і Науково-дослідний інститут безпеки праці та екології в гірничорудній і металургійній промисловості.

Читайте також: Україна за рік втратила вісім позицій в інноваційному рейтингу, зайнявши 71 місце

"Такий варіант реформування наукових установ відповідає сучасним тенденціям. Адже провідні держави світу розвивають науку саме в університетах", - упевнений чиновник.

Він також позначив, що Міносвіти ставить перед вишами такі завдання: всі прикладні дослідження обов'язково повинні закінчуватися комерціалізацією.

"Сьогодні в Україні деякі університети на одну витрачену гривню заробляють 40 грн. Настільки високі результати комерціалізації демонструють переважно заклади, де 30% - фундаментальні дослідження, решта - прикладні", - підкреслив Якименко.