ua en ru

В Україні не менше половини продукції втрачається під час транспортування від сільгоспвиробника до магазинів, - експерт

В Україні не менше половини овочів та фруктів втрачається під час обробки та транспортування від сільгоспвиробника до продуктових магазинів. Про це заявив Анатолій Максимюк, експерт проекту USAID "Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність" (ЛІНК) на конференції "Холодне зберігання та логістика в Україні - 2011", передає кореспондент РБК-Україна.
Директор компанії "Шоллер Акра Системс" Роман Каленюк, відмічає, що ця "жахлива цифра" пояснюється цілою низкою причин. За словами Р.Каленюка, вимоги технології обробки та транспортування овочів та фруктів не дотримуються в масових масштабах, тоді як у ритейлерів відсутні пакувальні стандарти, необхідна тара, а кваліфікація та мотивація працівників логістики є слабкою.
Нагадаємо, раніше міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявляв, що до жовтня 2011 р. Україна вперше буде забезпечена системою продуктової логістики.
За його словами, для ефективного використання ресурсів аграрного сектору і покращення ситуації із продовольчим забезпеченням до жовтня 2011 р. в Україні буде споруджено п'ять оптових ринків сільськогосподарської продукції.
"Шляхом конкурсу були визначені компанії з будівництва оптових ринків у п'яти областях: Львівській, Київській, Донецькій, Харківській та Запорізькій. У липні цього року вже розпочнуть роботу три оптові ринки: у Києві, Львові та Донецьку. Фактично, до жовтня цього року Україна вперше буде забезпечена системою продуктової логістики шляхом завершення спорудження оптових ринків та будівництва нових овочесховищ", - наголосив міністр.