ua en ru

В Україні не будуть проводитися аукціони з продажу квот на експорт зернових, - Г.Калетнік

В Україні не будуть проводитися аукціони з продажу квот на експорт зернових.Автор відповідного законопроекту, народний депутат Григорій Калетнік відкликав документ, пише "Комерсант-Україна".
Г.Калетнік вважає, що в аукціонах уже немає сенсу, оскільки майже весь обсяг зернових вже розподілено між зернотрейдерами або повинен бути експортований за міждержавними угодами.
"Законопроект вже неактуальний. З урахуванням квот на зерно, які вже розподілені Кабміном, а також міждержавних угод України на постачання зерна в інші країни з урожаю нинішнього року не можна буде експортувати більше 0,5-1 млн т", - заявив нардеп і додав, що на аукціонах продавати буде нічого.

Нагадаємо, раніше міністр агрополітики Микола Присяжнюк заявляв, що в другій половині маркетингового року на експорт з України може бути відправлено не більше 5 млн т зерна, а дію експортних квот буде продовжено до кінця маркетингового року (1 липня 2011 р.). Кабмін на період до 31 грудня ввів квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслин) в обсязі 500 тис. т, кукурудзи - 2 млн т, ячменю - 200 тис. т, жита і гречки - по 1 тис. т. Тоді ж віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков заявив, що уряд прийме рішення продавати квоти на аукціонах. За його словами, в цьому випадку весь їх обсяг могли б викупити японські компанії, які висловили зацікавленість в цьому під час візиту в Україні. Проти продажу квот на аукціонах виступили, що займав на той момент посаду віце-прем'єра з питань аграрної політики Віктор Слаута і міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Вони заявили, що принцип може бути введений тільки у разі внесення змін до чинного законодавства, і наполягали на розподілі квот за "історичним принципом".
Після цього Г.Калетнік зареєстрував у Верховній Раді України законопроект про внесення змін до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність".