ua en ru

В Україні настане мир, коли регіони отримають до 90% повноважень, - Колесніков

Влада має в своєму розпорядженні необхідні повноваження для вирішення конфлікту на сході України, в тому числі законодавчі ресурси. Про це заявив секретар президії політради Партії регіонів, народний депутат Борис Колесніков.

У той же час Колесніков упевнений, що запропоновані сьогодні президентом зміни до Конституції не допоможуть досягти миру. "Нову Конституцію треба приймати в першому читанні, максимум за тиждень. Але проект треба міняти. Конституція не може бути прийнята в тому вигляді, в якому вона є зараз", - зазначив політик.

На думку Колеснікова, в запропонованому Петром Порошенком проекті Конституції не вистачає механізмів децентралізації. "Мир настане в країні, коли регіони отримають до 90% повноважень, тому що все життя відбувається в містах і селах", - впевнений голова ПР.

У свою чергу Партія регіонів, за словами Колеснікова, направила свої пропозиції Конституційної групі. Зокрема, "регіонали" наполягають на прямих виборах губернаторів.

Крім того, політик вважає, що міжбюджетні відносини повинні бути чітко структуровані. "100% прибуткового податку і, як мінімум, до 50% податку на прибуток має залишатися на місцях. Ці зміни можна винести в окремий Бюджетний кодекс", - запропонував Колесніков.

У той же час Колесніков вважає, що влада повинна домогтися миру на сході не ціною війни, а ціною переговорів. "Які можуть бути операції всередині густонаселених міст сходу? Донецька область займала друге місце за щільністю населення в радянському союзі, густо населена ця територія і зараз. Тільки в Донецьку живе один мільйон людей. Тому, якщо військові дії триватимуть в регіоні і далі, то переможця не буде, там будуть тільки загиблі і переможені. Так що влада повинна шукати інструменти, як прийти до мирної ситуації", - вважає Колесніков.

"Ми бачимо так: спочатку мирна ситуація. Потім як гарантія мирної ситуації - це децентралізація з високим ступенем місцевого самоврядування та зміни до Конституції. Потім вже можна переходити до інших питань порядку денного. Але, перш за все, мир", - резюмував нардеп.