ua en ru

В Україні розпочався процес створення Розрахункового центру

Національний банк України отримав контроль над одним з ключових об'єктів інфраструктури фондового ринку. Співвласники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів запропонували Нацбанку викупити у них 55% акцій установи. Ще 22% вже належать НБУ, пише "Комерсант-Україна". Вихід акціонерів з капіталу депозитарію дозволить створити на його основі Розрахунковий центр.

Склад акціонерів Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) залишають понад 50 компаній, які до крайнього терміну - 31 січня - подали заявки на продаж своїх акцій Національному банку, повідомив глава правління ВДЦП Дмитро Чугаєвський. "У даний момент процедура задоволення заявок ще не завершена, оскільки НБУ перевіряє повноваження, на підставі яких були підписані заявки акціонерів для подальшого їх задоволення. Найближчим часом Нацбанк надасть інформацію про те, заявки яких акціонерів задоволені, а також надасть узгоджені договори для ознайомлення акціонерів з наступним підписанням", - сказав він, відмовившись уточнити назви цих компаній і приналежні їм частки. Всього, за даними депозитарію, на 31 грудня 2010 р. в його акціонерів значилися 79 організацій.

Закон "Про депозитарну систему", який набув чинності 11 жовтні 2012 р., зобов'язав створити Розрахунковий центр з часткою Нацбанку в капіталі не менше 75%. Його поточна частка в три рази менше - 22,86%. Уже 25 грудня було проведено загальні збори акціонерів депозитарію, на якому було прийнято офіційне рішення створити Розрахунковий центр на базі цієї установи. Центр буде монопольно розраховувати всі угоди з цінними паперами. "Задоволення заявок буде здійснюватися в порядку їх надходження за умови отримання ВДЦП заявок на таку кількість акцій, яка забезпечить досягнення часткою НБУ рівня 75% капіталу ВДЦП", - йдеться в листі, розісланому всім акціонерам депозитарію 27 грудня.

За інформацією джерела, обізнаного про ситуацію в ВДЦП, співвласники подали заявки на продаж 55% акцій. Якщо центробанк задовольнить всі, то його частка перевищить 77%. "Заявок на продаж акцій за відмінною від номіналу вартості не надходило", - повідомив Чугаєвський. Виходячи з номінальної вартості однієї акції в 1 тис. грн, НБУ витратить на викуп понад 84 млн грн. За інформацією джерела, заявки на викуп не подавали держбанки, які володіли в 2011 році сумарно 8,66%. З їх урахуванням держава отримає контроль над 86,5% РЦ.

Читайте також: НБУ планує до I квартал 2013 р. ініціювати збори акціонерів ВДЦП з приводу створення Розрахункового центру