ua en ru

В Україні на підвищення безпеки АЕС планують виділити близько 1 млрд дол., - Бойко

На заходи з підвищення безпеки у ядерній галузі України планують витратити близько 1 млрд доларів. Про це 16 серпня 2011 року під час робочої поїздки на Южно-Українську атомну електростанцію (Южноукраїнськ, Миколаївська область) заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко. Під час візиту на ЮУАЕС Юрій Бойко провів нараду за участю керівництва профільних департаментів Міненерговугілля, президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського, керівництва Державної інспекції ядерного регулювання, генеральних директорів Южно-Української, Запорізької, Рівненської та Хмельницької АЕС, керівництва державних підприємств та науково-дослідних інститутів ядерно-енергетичної галузі. На нараді було наголошено на необхідності виконання програм підвищення безпеки та продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС України з урахуванням подій у світі, зокрема - ситуації на АЕС "Фукусіма-1" у Японії, повідомляє прес-служюа Міненерговугілля.
"Дуже гостро постали питання, в основному - політичні, щодо розвитку атомної енергетики після трагедії в Японії. Ми вивчили світовий досвід, брали участь рівноправно у всіх європейських дослідженнях в цій частині. Ми розуміємо, що треба робити для того, щоб забезпечити безпечну експлуатацію атомної станції», - сказав Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.
Учасники наради розглянули питання про порядок організації та виконання поглибленої позачергової переоцінки енергоблоків АЕС України (стрес-тестів). Також під час наради було заслухано інформацію про стан виконання робіт з отримання кредитних коштів ЄБРР та "Євроатому" на виконання комплексної (зведеної) програми з підвищення безпеки.
"Частково ми будемо залучати значні кредитні кошти для продовження строку експлуатації всіх АЕС, і ця робота повинна проходити весь час, щоб ми мали ефект в середині наступного року", - сказав міністр.

Обговорюючи фінансові питання, Юрій Бойко зазначив, що розмір зарплат у галузі значно перевищує середні показники, а загальне фінансування атомної енергетики здійснюється на високому рівні.
"Зарплата в атомній енергетиці майже у 2,5 рази більша, ніж середня зарплата по країні. І в 1,5 рази більша, ніж по енергетичній галузі", - сказав міністр.
Також під час наради керівники Южно-Української та Запорізької АЕС доповіли про стан реалізації заходів з продовження терміну експлуатації енергоблоків №1 та №2 ЮУАЕС і №1 та № 2 ЗАЕС.