ua en ru

В Україні у виборчий тиждень зафіксовано 14 випадків порушень прав журналістів, - ІМІ

В Україні у виборчий тиждень зафіксовано 14 випадків порушень прав журналістів, - ІМІ
В Україні у виборчий тиждень з 25 по 31 жовтня 2014 р. зафіксовано 14 випадків порушень прав журналістів.

В Україні у виборчий тиждень з 25 по 31 жовтня 2014 р. зафіксовано 14 випадків порушень прав журналістів. Про це йдеться у звіті Інституту масової інформації.

Так, було зафіксовано 10 випадків фізичної агресії по відношенню до журналістів (4 з них у Херсонській області), 2 випадки цензури та стільки ж випадків Інтернет-тиску.

Згідно з повідомленням окружна виборча комісія №37 (Дніпропетровщина, Криворізький район) проводила засідання комісії, не пускаючи туди журналіста і спостерігачів. Зокрема, доступ на засідання не отримав журналіст газети "Точка ОПОРИ" Олег Щербак.

На виборчому окрузі №24 (м. Дніпропетровськ) знімальній групі "11 каналу" двічі перешкоджали вести відеозйомку у день виборів.

В Одесі знімальну групу "7 каналу" не пустили на виборчу дільницю №511336 виборчого округу №135 Приморського району, що розміщена у приміщенні Військового шпиталю. Крім того, на цю дільницю не змогли потрапити журналісти "Думской.net" і "Репортера".

У Тернополі дільнична виборча комісія ухвалила рішення про позбавлення кореспондента газети "Точка Зору" (видання Комітету виборців України) Ігоря Процика права перебувати на виборчій дільниці №611096 окружного виборчого округу №163.

На дільничій виборчій комісії №210267 (с. Репинне, Міжгірського району, Закарпатської області) члени комісії погрожували журналісту всеукраїнського громадського видання "Точка ОПОРИ" Надії Ваць, яка зафіксувала порушення комісією виборчого законодавства.

У Херсоні довірена особа кандидата в народні депутати по 182 виборчому округу Юрія Одарченка вимагав від журналіста "Спільно ТВ" припинити трансляцію процесу голосування. На 182 виборчому окрузі чоловік у камуфляжі перешкоджав вести фотозйомку журналісту Олександру Карпенку. У школі №27 (округ №182, виборча дільниця №743) виборча комісія відмовилася реєструвати журналістів від місцевих ЗМІ. Діючий нардеп Юрій Одарченко обмежував пересування журналіста видання «Херсонські вісті» Євгенія Руденка на засіданні ОВК №182.

Також траплялися випадки Інтернет-тиску. Так, у Львові сайт Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) атакували група хакерів "КіберБеркут".

Директор ТРК "Вежа" (м. Конотоп Сумської області) заявила, що в день виборів, було зовнішнє втручання на сервер телекомпанії, в результаті чого в ефір було запущено інтерв'ю з кандидатом в народні депутати.

В Одесі на виборчому окрузі №135 (Приморський район Одеси) виборча комісія визначила місця, де можуть перебувати спостерігачі та журналісти, і відгородили їх червоною стрічкою. Причому місця для журналістів та спостерігачів перебувають далеко від столу, за яким засідає комісія.

В Міністерстві внутрішніх справ України відмовили кореспонденту Миколаївського інтернет-видання "Преступности.НЕТ" Андрію Лохматову в отриманні копії наказів міністра Арсена Авакова про нагородження осіб відзнакою "Вогнепальна зброя".

Нагадаємо, 26 жовтня 2014 р. в Україні проходили дострокові вибори Верховної Ради України.