ua en ru

В Україні може подорожчати пальне через ситуацію у фінансовій сфері, - експерт

Вартість палива в Україні може значно зрости через ситуації у фінансовому секторі країни. Такої думки дотримується президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук. "Що стосується цінової ситуації, то очікування тут вкрай тривожні", - зазначив експерт. Косянчук підкреслив, що з одного боку зовнішній ринок демонструє стабільність у вартість нафти на рівні в 110 дол./бар. Це, в свою чергу, зумовлює аналогічну стабільність і на внутрішньому ринку України.

"Однак основна увага учасників ринку зосереджена на ситуації у фінансовій сфері. Тут центральне місце належить курсу національної валюти", - відзначив Косянчук. За розрахунками асоціації, падіння курсу гривні на 1% тягне за собою ріст роздрібних цін на А-95 бензин в середньому на 11 коп./л.

Також експерт наголошує, що не звертати увагу на все частіші прогнози про подальше ослаблення гривні до рівня 8,3-8,4 грн/дол. складно. "Абсолютною реальністю є і рекордні процентні ставки по комерційних кредитах, що досягають 45% річних", - зазначив Косянчук. Експерт також підкреслив, що торгівля нафтопродуктами є досить капіталомістким бізнесом, тому кредитне тиск тут відчувається дуже гостро. Також Косянчук відзначив, що зарубіжні фінансові інститути практично згорнули кредитування українських нефтетрейдінгових компаній.

Читайте також: Ціни на бензин А-95 і А-92 в Києві 14 грудня не змінилися