ua en ru

В Україні до кінця 2013 р. близько 500 тис. договорів оренди землі залишаться незареєстрованими, - експерти

В Україні до кінця 2013 р. не менше 500 тис. договорів оренди землі залишаться незареєстрованими. Про це повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Як підрахували експерти УКАБ, в Україні більше половини договорів оренди землі в цьому році будуть незареєстрованими через неефективну нову систему державної реєстрації прав на нерухоме майно. Це означає, що в масштабах України поставлено під питання обробку близько 2 млн га землі або 10% земельних угідь сільськогосподарських підприємств.

За інформацією УКАБ, основними проблемами при реєстрації прав на нерухоме майно є невідпрацьованість процедури або неможливість подачі заяви в електронному вигляді, а також катастрофічна нестача державних реєстраторів, що призводить до великих затримок процесу реєстрації.

"Ми сподіваємося, що Кабінет міністрів України при плануванні державного бюджету на 2014 р. передбачатиме збільшення кількості державних реєстраторів, тим більше, що їх діяльність забезпечується відповідними надходженнями до спеціального фонду державного бюджету", - зазначив генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

Також він висловив надію на те, що Верховна Рада України найближчим часом розгляне законопроект № 3237 від 12 вересня 2013 р. щодо вдосконалення процедури реєстрації.

"В іншому випадку існує ризик, що сільськогосподарські підприємства будуть відмовлятися від обробки земель, договори оренди яких не пройшли державну реєстрацію, особливо в зоні ризикованого землеробства", - зазначив Лапа.