ua en ru

В Україні з 3374 держпідприємств працює 1920, сто з яких приносять 91% доходу, - міністр

В Україні з 3374 держпідприємств працює 1920, сто з яких приносять 91% доходу, - міністр Джерело фото:ru.golos.ua

В Україні станом на 15 січня з 3374 наявних державних підприємств працює лише 1920. Про це під час виступу у Верховній Раді заявив міністр економічного розвитку України Айварас Абромавічус.

"На даний момент у держави є 3374 об'єкта. Але працює із них лише 1920. З них 265 перебувають у процедурі банкрутства. У 60% з працюючих підприємств виручка в цілому менше 1 млн євро. Тому хороших підприємств не так вже й багато. Топ-20 - це 70% всього чистого доходу, Топ-100 - це 91% чистого доходу і складає в даний момент 124 млрд грн", - повідомив міністр.

Він закликав нардепів прийняти законопроект № 1567 "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", який передбачає розширення списку підлягають продажу держоб'єктів.

"Потрібно розчистити компанії, які вже банкрути або об'єдналися, або вже взагалі не існують. Необхідно змінити систему державної власності і забезпечити залучення приватних інвестицій в розвиток цих підприємств. До переліку заборонених для приватизації об'єктів на сьогодні буде включено 1478 об'єктів. Потім з критеріями ст. 5 закону про приватизацію цей список буде розширено і доповнено новим 551 об'єктом", - повідомив міністр.

За його словами, Кабмін також розглядає можливість приватизації підприємств спиртової галузі.

"А об'єкти, які не підлягають приватизації, визначені законом, чіткими критеріями. Це підприємства атомної промисловості, оборонного комплексу", - додав Абромавічус.

Нагадаємо, незважаючи на заклик Абромавичуса, Верховна Рада повернула законопроект № 1567 "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" в Кабінет міністрів України на доопрацювання.