ua en ru

Православні в Україні сьогодні відзначають 1025-річчя хрещення Київської Русі

В Украине и ближнем зарубежье отмечают 1025-летие Крещения Руси

В Україні і у православному світі 27-28 липня відзначають велике християнське свято - 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Фотогалерея: "Україна відзначає 1025-річчя хрещення Київської Русі"

Епіцент церковного свята припаде на столицю. Київська влада підготували насичену культурну програму з розважальних і духовно-пізнавальних дійств.

Із вечора п'ятниці в місті спостерігається аншлаг паломників і туристів, а також, зрозуміло, почесних гостей. У зв'язку із цим у центрі Києва введено автотранспортні обмеження.

Нагадаємо, що на Майдані Незалежності та прилеглій території заборонено проводити масові акції у дні святкування 1025-річчя хрещення Русі.

"Рішенням Окружного адміністративного суду Києва від 19 липня 2013 р. встановлено обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони проводити заходи і встановлювати малі архітектурні форми у вигляді наметів, кіосків, навісів, у тому числі тимчасових і пересувних, а також на використання гучномовців із 20 по 31 липня 2013 р. в Києві на Майдані Незалежності та прилеглій території", - нагадали в департаменті громадських комунікації КМДА.

Фотогалерея: Православний" ажіотаж "по-українськи - як у Києві паріарха Кирила зустрічали

Вперше в новітній історії столиця України приймає настільки представницьку делегацію від світового православ'я. У Києві очікують глав дев'яти і представницьких делегацій від шести помісних православних церков.

Деякі з VIP-персон вже в Києві. Вчора увечері прибув партіарх Кирил із численною делегацією ієрархів. Відразу після прибуття він провів молебень у Києво-Печерській Лаврі, куди привіз святиню - Хрест святого апостола Андрія Первозванного. Надалі реліквія буде на загальному огляді.

На святкування хрещення Русі для урочистої участі прибудуть Президенти трьох держав. В українському МЗС підтвердили візит глав Росії, Молдови та Сербії.

Високих гостей могло б і бути більше, адже не всі відгукнулися: так, Президента Білорусі Олександра Лукашенка на київських урочистостях не буде. Вчора його прес-служба повідомляла про те, що лідер держави побував на будівництві аквапарку в Мінську. "Щодо приїзду Олександра Лукашенка в нас підтвердження немає", - лише констатував напередодні представник МЗС Євген Перебийніс.

Фотогалерея: Скандальне мистецтво - виставка "Велике і Величне" у Мистецькому Арсеналі

Неприїзд Лукашенка пояснюють по-різному, зокрема, банальною зайнятістю першої особи Білорусі: мовляв, готується до проведення "хрещених" святкувань у самому Мінську. Туди, як планується, літерний спецпоїзд церковних ієрархів на чолі з партріархом Кирилом прибуде в понеділок, 29 липня. Київський залізничний вокзал делегація православної еліти покине в неділю ввечері.

Святкування з нагоди 1025-річчя хрещення Русі триватимуть в Україні й у неділю, 28 липня.