ua en ru

В Україні є можливості для зменшення єдиного соціального внеску до 25%, - ФПУ

Федерація роботодавців України вважає, що є можливості та джерела для зменшення єдиного соціального внеску в Україні.

У Федерації роботодавців, пропонують спочатку знизити ставку ЄСВ для роботодавців до 25%. Разом з цим пропонують знизити внесок ще на 7%, перерозподіливши ставку на працівника. Такий механізм пропонують, бо вважають, що за умови зниження ставки до 18%, буде складно забезпечити безперебійне та повне відшкодування громадянам страхових виплат.

У ФПУ наголошують, що 90% видатків соціального страхування є виплатами з системи пенсійного забезпечення. Тому найголовніший ресурс для компенсації зменшення ставки ЄСВ - в середині системи соціального страхування, в площині більш справедливого розподілу видатків між отримувачами пенсійних виплат.

Наголошують, що у бюджеті на 2012 р. заплановано майже 48 млрд. грн. для покриття видатків ПФ на виплату надбавок та підвищень до пенсій, призначених за різними програмами. А на виплату пенсій згідно з законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено 164 млрд. грн.

"Таким чином, всілякі «додаткові» і «спеціальні», пільгові та інші пенсії вартують економіці майже 15% всього Держбюджету, або без малого ще 30% страхових пенсій. Відмова від поділу пенсіонерів на тих хто потребує більше і менше уваги і відповідно розмірів пенсій, поверне соціальну справедливість в пенсійну систему та вивільнить суттєві ресурси для зменшення навантаження на систему та встановлення достойного розміру пенсій всім, а не тільки «обраним». Водночас, цей ресурс потребує відповідних змін законодавства і є довгостроковим, оскільки для більш рішучих дій в цій сфері потрібна політична воля", - наголосив перший заступник голови СПО роботодавців Олексій Мірошниченко.

Також, зауважують, що розмежування системи пенсійного страхування від системи соціальної пенсійної допомоги, звільнило б пенсійну систему та платників страхових внесків від суттєвої частини навантаження, що, у разі необхідності, має бути перекладене на державний бюджет. Суттєвим внутрішнім ресурсом системи соцстрахування є обмеження, або скасування не страхових виплат.

Згідно з розрахунками ПФУ, такі заходи допомогли б звільнити близько 4,35 млрд. грн. Варто було б запровадити і електронні соціальні картки, персоналізувати виплату допомоги, пільг, субсидій тощо.

Також у Спільному представницькому органі наголошують на необхідності запровадження повноцінної системи медичного страхування.

У ФПУ підрахували, що: "Зменшення єдиного внеску за рахунок простого скорочення до 25% створить умови для зростання легальної оплати праці принаймні 13-15%. В цифрах 2012 р. це близько 66 млрд. грн. збільшення Фонду оплати праці або ж біля 16.5 млрд. грн. додаткових надходжень до системи соціального страхування (навіть за заниженною ставкою)".