ua en ru

В Україні є прогрес у проведенні реформи місцевого самоврядування, - польський експерт

В Україні спостерігається певний прогрес у проведенні реформи місцевого самоврядування. Про це журналістам повідомив голова групи польських експертів-дорадників з питань реформи самоврядування і децентралізації в Україні, колишній мер Варшави Марцін Свєнціцький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Є якась загальна політична воля, але є певний дефіцит здатності виконання цієї та інших реформ. Крім того, слід зазначити, що Україна перебуває в дуже складній ситуації військовій, економічній, фінансовій, корупційній. Щоб витягнути Україну з цього, потрібна всебічна допомога і мобілізація всіх сил, яких не вистачає, але які повинні діяти разом", - сказав Свєнціцький.

За його словами, в Україні не вистачає взаємної довіри між суб'єктами політичного процесу. "Тут є також проблема політичної спроможності проведення реформ, і це великий виклик", - сказав польський експерт.

Свєнціцький також додав, що Україна просить Польщу допомогти у вирішенні проблеми енергозбереження на місцевому рівні. "Є велика енергетична проблема, пов'язана із самоврядуванням. Зараз містам не вигідно економити енергію, тому що якщо економлять, то в наступному році отримають менше дотацій. Нас попросили поради, як зробити так, щоб було вигідно і людям, і місцевій владі економити і впроваджувати програми з енергозбереження", - сказав він, додавши, що для цього польська консультаційна група буде доповнена експертами з енергетики.

"Ми визначили сьогодні 20 тем для роботи з реформи місцевого самоврядування... Ми зустрічаємося через десять днів, тобто наступного тижня, щоб обговорити більш детально ці реформи, коли було запроваджено устрій, коли фінанси, коли було змінено територіальний поділ", - зазначив Свєнціцький.

За його словами, реформа місцевого самоврядування повинна бути проведена до виборів місцевих рад, які заплановані на осінь 2015 р.

Нагадаємо, раніше Свєнціцький в інтерв'ю РБК-Україна заявляв про те, що децентралізація не є кроком до сепаратизму.

Як повідомлялося, 31 грудня 2014 р. Президент Петро Порошенко підписав закон про реформу міжбюджетних відносин.