ua en ru

В Україні експорт насіння соняшнику в I кварталі 2013/14 МР зменшився на 80%

В Україні експорт насіння соняшнику в I кварталі 2013/14 маркетингового року зменшився на 80,1% або на 47,1 тис. т і склав всього 11,7 тис. т.

В Україні експорт насіння соняшнику в I кварталі 2013/14 маркетингового року (МГ) зменшився на 80,1% або на 47,1 тис. т порівняно з аналогічним періодом 2012/13 МР і склав всього 11,7 тис. т. Про це повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

На тлі прогнозованого рекордного валового збору культури в 10-10,6 млн т, темпи експорту виявилися досить повільними. Основними контрагентами при експорті соняшнику виступають Туреччина, Російська Федерація та Європейський Союз.

У поточному маркетинговому році достатньо причин для такої повільної експортної активності, відзначають експерти. Затримка із збиранням насіння соняшнику, у зв'язку з несприятливими погодними умовами вересня, призвела до практично повної неможливості реалізації експорту культури на початку МР та зменшення кількості насіння експортної якості. Закупівельні компанії нарікали на високу пропозицію насіння з підвищеними показниками вологості. Також стримуючою причиною для експорту виступила негативна цінова тенденція на міжнародному ринку соняшнику, викликана падінням ціни на соняшникову олію слідом за пальмовою. Український ринок не був підданий таким коливанням ціни, як міжнародний, завдяки підтримці, яка надходила з боку переробних підприємств у вигляді попиту на насіння за більш високими цінами, що, в свою чергу, обумовлено надлишком переробних потужностей в Україні (близько 13-13,5 млн т) щодо врожаю соняшнику. Тобто, дефіцит насіння соняшнику на внутрішньому ринку робить його продаж українським переробним підприємствам більш привабливим, ніж його експорт.

"Торговельна активність на ринку соняшнику буде більше спрямована на вітчизняних покупців завдяки певній незалежності, яка виникає на ньому внаслідок великого попиту на сировину з боку українських переробних підприємств. За попередніми розрахунками, в 2013/14 маркетинговому році загальний експорт соняшнику може бути менше, ніж 3-3,2% від валового збору", - підсумував експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" заснована у 2007 р. для захисту економічних і професійних інтересів гравців аграрного бізнесу України. До складу асоціації входять найбільші виробники та переробники сільськогосподарської продукції України.