ua en ru

В Україні видобуто 53% ресурсу умовного палива традиційного газу, - експерт

В Україні видобуто 53% ресурсу умовного палива традиційного газу. Про це під час семінару для журналістів заявив голова ради директорів групи компаній "Надра" Павло Загороднюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна має запаси ресурсів 7254 млн т умовного палива традиційного газу, з яких вже видобуто 53%, із1163 млн т умовного палива нафти видобуто 64%", - повідомив Загороднюк.

За його словами, східний нафтогазовий регіон - найбільший в Україні по потенціалу ресурсів і запасів - 205 родовищ, в т.ч. 121, які розробляються. Ступінь освоєння початкових потенційних ресурсів - 57%.

"Західний регіон - 103 родовища, 62 розробляється. Там практично нічого вже не залишилося. Перспективний тільки для видобутку сланцевого газу, традиційний ресурс вичерпаний", - відзначив Загороднюк.

За його словами перспективним є шельф Чорного моря. Проте поки роботи йдуть на глибині до 120 м. "Відомо 68 перспективних площ. Відкрито 8 родовищ на шельфі Чорного моря і 5 Азовського моря. З них розробляються - 6. Загальні запаси шельфу оцінюються в 64 млрд т умовного палива. Це мало, тому що ми не працюємо на великій глибині. Ресурсні прогнози близько 5 трлн т умовного палива, тоді як ступінь освоєння ресурсного потенціалу шельфу - 5%", - сказав Загороднюк.

Відзначимо, він також заявив, що Україні не вдасться істотно підвищити видобуток традиційного газу.