ua en ru

До кінця року фальсифікату на ринку нафтопродуктів стане менше, - експерт

Ефективний контроль за якістю імпортних нафтопродуктів з боку Міндоходів може вже до кінця року відчутно зменшити частку фальсифікату на ринку та сприяти зростанню доходів бюджету. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, коментуючи доручення прем'єр-міністра Миколи Азарова для міністра доходів і зборів Олександру Клименку щодо забезпечення належного контролю за імпортованими в Україну нафтопродуктами.

"Кадровий ресурс міністерства (і податківці, і митники), який "розкиданий" по всій країні, а також його чималі повноваження дозволяють отримати досить швидкий результат", - пояснив логіку свого прогнозу експерт.

Землянський підкреслив, що контроль за імпортним нафтопродуктами має здійснювати не лише на кордоні, але й АЗС, оскільки пальне може "бодяжитися" на будь-якому етапі виробничо-збутового ланцюжка.

"Це нормально для будь-якої європейської країни та не суперечить правилам, які існують на світовому ринку пального. Крім того, самі учасники ринку повинні бути більш активними на цьому поприщі", - констатує фахівець.

Землянський очікує, що покладання функцій контролю за якістю імпортних нафтопродуктів на Міністерство доходів і зборів дозволить йому також більш ефективно боротися з "тіньовим" ринком та збільшити доходи бюджету.