ua en ru

В Україні банки із західним капіталом закінчили 2010 р. сумарним падінням кредитних портфелів більш ніж на 25 млрд грн

В Україні банки із західним капіталом закінчили 2010 р. сумарним падінням кредитних портфелів більш ніж на 25 млрд грн, тоді як установи з українським і російським капіталами активно кредитували. Про це йдеться в балансах 10 одних з найбільших банків за минулий рік, пише "Комерсант-Україна".

Банки, якими володіють європейські фінансові групи, практично не кредитували і скорочували свої портфелі позик. Найбільше падіння кредитного портфеля відбулося у французького "Укрсиббанку" (-7,82 млрд грн). Наступним по зменшенню позик став угорський "Банк ОТП" (-7,19 млрд грн), потім - австрійський "Раффайзен Банк Аваль" (-5,98 млрд грн) і італійський "Укрсоцбанк" (-4,65 млрд грн).

Економіку фінансували установи з національним капіталом. Феноменальний приріст портфеля показав "Приватбанк" (+26,52 млрд грн). Кредитували також державний "Укрексімбанк" (+3,3 млрд грн) і банки, контрольовані російським урядом, - "ВТБ Банк" (+3,87 млрд грн) і "Промінвестбанк" (ПІБ; +1,71 млрд грн). Проти тенденції розвивалися український державний Ощадбанк (рік завершив скороченням кредитного портфеля на 53,9 млн грн) і російський приватний "Альфа-банк" (-2,67 млрд грн).

ПІБ вдалося вирватися в лідери кредитування, навіть не дивлячись на списання в кінці року неповоротних активів на рекордних для українського ринку 3,9 млрд грн. "Якби ми не провели цю операцію, то ви побачили б інший приріст кредитів, - заявив член правління ПІБ Владислав Кравець. - Щоб зрозуміти, скільки ми інвестували в економіку, варто враховувати і списані активи". Таким чином, чистий приріст кредитів ПІБ склав 5,62 млрд грн. Значну суму списав "Укрсиббанк" (806,2 млн грн), решта банків майже не очищали свої баланси від поганих кредитів.