ua en ru

В Україні 9 вересня почалось будівництво заводу з виробництва ядерного палива, - Ставицький

На будівельному майданчику заводу з виробництва ядерного палива 9 вересня розпочалися роботи. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

На будівельному майданчику заводу з виробництва ядерного палива 9 вересня розпочалися роботи. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Стосовно ядерної енергетики, то хочу повідомити, що з 9 вересня цього року розпочалися роботи на будівельному майданчику заводу з виробництва ядерного палива в місті Смолі Кіровоградської області", - розповів Ставицький.

Нагадаємо, раніше Укрдержбудекспертиза затвердила вартість підготовчих робіт будівництва заводу ядерного палива в 52 млн грн.

Очікується , що завод повинен біть завершений до 2015 р. Очікується , що на заводі будуть виробляти в межах 800 теплових збірок на рік , що дозволить на 100 % забезпечити всі енергоблоки АЕС з реакторами типу ВВЕР -1000 паливом українського виробництва і виключити ризики недопоставок палива.

Реалізацію проекту здійснює спільне російсько -українське підприємство, створене паливною компанією "ТВЕЛ" ( РФ) і державним концерном "Ядерне паливо" ( Київ).

Згідно ТЕО будівництва заводу з виробництва ядерного палива, загальна кошторисна вартість проекту становить 2,36 млрд грн. Будівництво розділено на дві черги : у 2012-2015 рр.. і 2016-2020 рр.. Крім основних інвестицій, 1,1 млрд грн буде витрачено на купівлю технологій виробництва ядерного палива, а 225,75 млн грн вкладені в інфраструктуру селища Смоліне (Кіровоградська обл.), На території якого буде розташований завод.

Завод будує українсько -російське підприємство "Завод з виробництва ядерного палива", в якому український концерн "Ядерне паливо " володіє 50% плюс 1 акція, а ВАТ "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція.

Держконцерн "Ядерне паливо" і російське ВАТ "ТВЕЛ" 27 жовтня 2010 підписали угоду про створення спільного підприємства для будівництва заводу з виробництва ядерного палива. Вартість проекту - близько 462,5 млн дол , в тому числі 139 млн дол - це витрати , пов'язані з придбанням технологій виробництва ядерного палива. Першу чергу заводу планується запустити в 2015 р. і вивести його на повну потужність у 2020 році