ua en ru

В Україні 9 банків з іноземним капіталом заснували Форум провідних міжнародних фінансових установ.

В Україні 9 банків з іноземним капіталом заснували Форум провідних міжнародних фінансових установ. Офіційна презентація форуму відбулася у Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Мета нашої діяльності - це встановлення діалогу з урядовими інститутами. З тими, хто приймає рішення, в якому напрямку здійснювати реформу у фінансовому секторі, перш за все. І саме в побудові діалогу і своєчасної пропозиції про те, якими можуть бути сценарії виходу з кризи", - заявив голова ради директорів форуму, голова правління "Райффайзен банку Аваль" Володимир Лавренчук.

В той же час, за його словами, наразі форум засновано у вигляді виключно громадської ініціативи його учасників. "Наразі ми представляємо форум як об'єднання засновників по темі, по меті... Наразі ми не плануємо державних реєстрацій. Ця організація - це є громадська ініціатива провідних міжнародних фінансових установ. ... Що буде далі? Можливо, залежно від того, як будуть складатися обставини, ми зареєструємося, але зараз це питання не є в порядку денному", - пояснив В.Лавренчук.

Керуючим органом форуму є рада директорів. До неї увійшли представники всіх банків-організаторів форуму: "Сіті Банк", "Креді Агріколь", "ІНГ Банк Україна", "Платинум банк", "Райффайзен банк Аваль", "ОТП Банк", "Укрсиббанк", "Правексбанк", "Уні Кредіт Банк".

"Протягом 2010 р. представники всіх цих 9 банків будуть займати місця в раді директорів Форуму провідних фінансових установ. Потім через рік кількість учасників ради директорів буде встановлена на рівні 6 осіб. Ці 6 осіб будуть обрані в наступному році", - заявив співзасновник форуму, голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков.

"Ми поставили собі за мету, щоб не менше 20 провідних фінансових установ, які працюють в Україні, протягом цього року приєдналися до нас, для того, щоб зробити цей форум представницьким... На першому етапі це можливо будуть тільки банки, а пізніше, за окремим рішенням ради директорі, ми плануємо залучити до членів форуму представників небанківських фінансових установ, страхових компаній... Згідно зі статутом, який ми затвердили, нові члени будуть вступати до форуму за запрошенням", - відзначив Д.Зінков.

У свою чергу, В.Лавренчук відзначив, що про бажання долучитися до форуму вже заявили 2 банки з російським капіталом. "2 російські банки підтвердили своє бажання долучитися до форуму... Ці банки мають свої дочірні компанії в різних країнах. Це представники груп, які мають міжнародний досвід, і очевидно, для нас є дуже важливим їхня участь у форумі", - заявив В.Лавренчук.

За словами В.Лавренчука, презентація стратегії форуму відбудеться на міжнародній фінансовій конференції Адама Сміта, яка незабаром пройде у Лондоні.

Найближчим часом, в рамках форуму діятиме дві робочі групи. Перша займатиметься питаннями відновлення в Україні кредитування, друга - запровадженням міжнародних стандартів фінансового обліку.