ua en ru

В Україні 6,2% громадян готові проголосувати за кандидатів у депутати в обмін на подарунок, - дослідження GfK Ukraine

Згідно з дослідженням компанії GfK Ukraine, 6,2% громадян України готові проголосувати за кандидатів у депутати в обмін на гроші або продуктові набори, пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинилися результати соціологічного дослідження компанії про вплив подарунків або грошової винагороди на вибір виборців. З 2 по 20 червня у всіх регіонах України було опитано тисячу респондентів у віці від 16 років.

Опитування показало, що 6,2% респондентів готові проголосувати за кандидатів у депутати, які запропонують їм у подарунок продуктові набори або гроші. У той же час 52% респондентів заявили, що пропозиція про подарунок або гроші від кандидата не вплине на їх вибір, тоді як 29% виборців голосувати за такого кандидата відмовляться.

Велика частина тих, хто погодиться проголосувати за кандидата в обмін на заохочення, - жінки і виборці у віці 20-29 років, менша - чоловіки і респонденти 40-49 років. У дослідженні наголошується, що найбільше громадян, готових проголосувати за кандидата, який запропонує їм подарунок, - кияни (11,9%) і виборці, готові в найближчу неділю проголосувати за Партію регіонів (13,3%). При цьому 37% виборців партії УДАР Віталія Кличка вважають такі пропозиції неприйнятними.

Відповіді громадян різняться в залежності від регіону, зазначають соціологи GfK Ukraine. Так, на півночі країни подарунок від кандидата взяли б 14% опитаних, на заході - 22%, на півдні та сході - по 32%, в центральній Україні - 40%, у Києві - 56%.

"Технологія непрямого підкупу виборців може бути ефективною, тільки якщо буде чітко націлена на групи людей, для яких прийнятні подарунки або гроші від кандидатів", - пояснив виданню заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський. За його словами, крім партії УДАР, також не сприймають заохочень від кандидатів виборці об'єднаної опозиції та Компартії. "Єдина партія, по якій видно позитивну залежність, - Партія регіонів, при цьому дане явище більш характерне для великих міст і півдня України", - підкреслив експерт.

Незважаючи на ефективність технології, в ПР стверджують, що не будуть її використовувати. "Це аморально! Це ж підкуп виборців, і наша партія цього робити не буде! А що стосується кандидатів у мажоритарних округах, то ніхто не може гарантувати чистоту своїх рядів. Навіть господь бог", - заявила виданню народний депутат Олена Бондаренко (ПР).

Відзначимо, парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня, виборча компанія стартує 30 липня.