ua en ru

В Україні 53% об'єктів будівництва реєструються декларативним шляхом, - Держархбудінспекція

В Україні 53% будівельних об'єктів реєструються декларативним шляхом. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив начальник Управління дозвільних процедур Держархбудінспекції України Олександр Сергієнко

"На сьогоднішній день в Україні декларації реєструється 53%, починають своє будівництво декларативним способом, тобто 46% - шляхом заяви, тобто заявницьким шляхом, шляхом повідомлення, 53% - шляхом відправки декларацій. Це означає, що якщо у вас є містобудівні умови і обмеження, якщо у вас є право володіння або землекористування, ви заповнюєте декларацію і повідомляєте нам про те, що ви хочете забудовувати цю земельну ділянку і все уповноважена зробити архітектурно-будівельна інспекція, це протягом п'яти робочих днів перевірити повноту даних у цій декларації, точно так само, як протягом цього будівельної амністії, протягом 10 робочих днів Архстройінспекція перевірить повноту поданих документів забудовником, бажаючий зареєструвати декларацію", - повідомив Сергієнко.

Заступник Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції Віталій Сташенко повідомив, що завдяки новому законодавству суттєво зросла кількість об'єктів будівництва.

"У 2012 р. завдяки цьому було досягнуто значних результатів, кількість об'єктів будівництва порівняно з 2010 р. зріс майже в 2,5 рази. Всього минулого року в Україні розпочато будівництво понад 109 тис. об'єктів, з яких право на виконання будівельних робіт на більш ніж 48 тис. з них отримано шляхом повідомлення, на понад 59 тис. - у результаті реєстрації декларації та на 1100 об'єктів в результаті отримання дозволів для четвертої і п'ятої категорії складності", - повідомив Сташенко.

Сташенко також додав, що в 2012 р. було введено в експлуатацію близько 113 тис. об'єктів, у тому числі 99% за декларативним принципом і 1% шляхом видачі сертифіката для об'єктів IV та V категорії складності. Це вдвічі більше, ніж у 2011 р.

Читайте також: Держархбудінспекція планує в Києві цього року узаконити 1,2 тис. об'єктів будівництва