ua en ru

В Україні 43% студентів ставляться лояльно до проявів корупції в системі вищої освіти, - дослідження

На засіданні групи держав Ради Європи з боротьби з корупцією (GRECO) в Страсбурзі Україна представила результати дослідження корупції в системі вищої освіти нашої країни, згідно з яким в українських вишах поширено хабарництво, блат, цінні подарунки і сексуальні послуги. При цьому 43% студентів до проявів корупції ставляться лояльно, вважаючи її за спосіб вирішення проблем і невід'ємну частину життя. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинилися результати дослідження корупції у вищій освіті, представлені українською стороною на засіданні GRECO, яке проходило з 14 по 16 травня в Страсбурзі. Документ підготовлений Харківським інститутом прикладних гуманітарних досліджень за даними правоохоронних органів, Державної служби статистики, соціологів, а також опитів більше 2 тис. студентів і викладачів вишів.

У дослідженні констатується, що в українських вишах корупція є "системною і укоріненою", в них використовуються різні способи винагороди за корупційні послуги, а в корупційні схеми залучені мережі посередників. Протягом останнього року, за даними звіту, про факти корупції у вишах відкрито заявили 19% респондентів, але стикалися з цим явищем 73% опитаних.

Зокрема, під час подачі документів у виш продаються і купуються фальшиві довідки пільговиків, а під час навчання здійснюється покупка і продаж позитивних оцінок на іспитах, заліках і при захисті курсових або дипломних робіт. Хабарі, цінні подарунки і блат студенти та їхні батьки використовують для отримання довідок, дипломів, рекомендацій і місць в гуртожитках, а також для надходження в аспірантуру, докторантуру і привласнення наукових ступенів. "Вищий учбовий заклад в обласному центрі з середньою чисельністю студентів в 5 тис. може генерувати оборот корупційних коштів в розмірі близько 2 млн дол. на рік", - говориться в документі.