ua en ru

У Тріполі бульдозери зносять резиденцію Каддафі

Два бульдозера приступили до зносу комплексу будівель в районі Баб аль-Азизія в Тріполі, де раніше розташовувалася резиденція колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі, повідомляє Reuters. Машини прибули на місце робіт під посиленою охороною бійців Перехідної національної ради (ПНР) республіки. Присутні на місці події люди стріляють у повітря, періодично лунають крики "Аллах Акбар!" і "Це за наших мучеників!".
"Ми продовжимо руйнувати все, що колись належало Муаммару Каддафі і будемо вимагати, щоб на цьому місці було споруджено будинок мирної організації", - заявив журналістам представник ПНР, який повідомив, що на нього покладена відповідальність за роботи зі знесення резиденції.
Комплекс урядових будівель в районі Баб аль-Азизія займає площу близько 6 кв. км. До захоплення наприкінці серпня 2011 р. столиці Лівії повстанцями він використовувався одночасно і як офіційна резиденція, і як дім Каддафі. Після того, як у лівійське протистояння на стороні супротивників лідера Джамахірії втрутилися країни НАТО, Баб аль-Азизія неодноразово ставала метою для авіації Північноатлантичного альянсу.
Після того, як регулярна лівійська армія залишила Тріполі, бійці опозиції повністю розорили і спалили резиденцію. Починаючи з 25 серпня, структури ПНС перемістилися з м. Бенгазі, який до цього був основним осередком повстанців, в офіційну столицю. Зараз вірні опальному полковнику військові підрозділи частково утримують міста Сірт і Бені-Валід. Про місцезнаходження самого Каддафі відомостей немає.