ua en ru

В.Тихонов: Ряд фахівців, які створюють об'єкти архітектури, проходитимуть профатестацію

Уряд України впровадив правовий механізм отримання архітекторами, інженерами, експертами та іншими відповідальними виконавцями окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури відповідних кваліфікаційних сертифікатів. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов, передає прес-служба міністра.

За його словами, на сьогоднішньому засіданні Кабінет міністрів схвалив постанову "Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури".
Урядовець пояснив, що професійну атестацію здійснюватиме Атестаційна архітектурно-будівельна комісія на підставі кваліфікаційних характеристик професій працівників, положення про яку затвердить Мінрегіон.
"У складі комісії можуть утворюватись секції за видами робіт та професійної спеціалізації. До складу комісії входитимуть представники Мінрегіону, висококваліфіковані фахівці за напрямками професійної атестації. До складу секції, що проводить професійну атестацію експертів, які здійснюють експертизу проектної та містобудівної документації щодо додержання нормативів з питань санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, включатимуться також представники відповідних центральних органів виконавчої влади", - зазначив В.Тихонов.
Комісія, за словами урядовця, протягом місяця має розглянути подані виконавцем документи, проводить іспит та приймає рішення про видачу кваліфікаційного сертифіката або про відмову у видачі кваліфікаційного сертифіката. Строк дії кваліфікаційного сертифіката для осіб, які працюють за фахом, не обмежується.
"Виконавці, які одержали кваліфікаційний сертифікат, можуть виконувати окремі види робіт (послуг), пов'язані із створенням об'єкта архітектури, без відповідної ліцензії і несуть персональну відповідальність за неналежне виконання робіт, порушення вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил", - сказав В.Тихонов.