ua en ru

У Таїланді на територію штабу збройних сил протестувальники увірвалися

В ході протестних акцій в Бангкоку протестувальники прорвалися на територію комплексу будівель армійського командування країни, передає Associated Press.

Повідомляється, що деякі з мітингувальників перебралися через закриті ворота, щоб проникнути в комплекс, зірвали замок і відкрили двері для тих, що залишилися за воротами товаришів. Всього, таким чином, на територію штабу збройних сил потрапили близько 1 тис. осіб.

Проте, за словами прес-секретаря армії таїланду Сансерна Кэвкамнерда, опозиціонери зайняли саму територію генштабу, але не увірвалися поки ні в одному з його будинків.

Тим часом основна частина протестуючих оточила штаб-квартиру правлячої партії "Пхиа Тхаі". Поліція повідомила, що працівники центрального офісу партії попросили посилити охорону будівлі після звістки про наближення колони опозиціонерів. У підсумку туди були відправлені додатково дві поліцейські роти (близько 300 осіб).

Масові протести в Таїланді почалися в неділю, 24 листопада 2013 року, коли близько 100 тис. людей вийшли на демонстрацію в Бангкоку, щоб висловити свою недовіру уряду. На думку протестувальників, побіжний екс-прем'єр Таїланду Таксін Чіннават як і раніше чинить вплив на політику країни через свою сестру Йінглак Чиннават - нинішню голову кабінету міністрів.

Протягом цього тижня групи демонстрантів захопили ряд урядових будівель: МЗС, МВС, Мінтуризму, Мінсільгосп та інші.

Т.Чиннават був главою уряду Таїланду в 2001-2006 рр. У жовтні 2006 р. він був повалений в результаті військового перевороту. Пізніше в країні була створена спеціальна комісія з розслідування злочинів Т.Чиннавата і його оточення (корупція, провокування сутичок між буддійськими і мусульманським населенням країни). В даний час Т.Чиннават перебуває в еміграції у Великобританії.