ua en ru

У Таджикистані не виявлено жодних порушень щодо якості та безпеки виробів Roshen

У Таджикистані не виявлено жодних порушень щодо якості та безпеки виробів української фабрики Roshen. Про це повідомив заступник директора Агентства з стандартизації, метрології, сертифікації та торгової інспекції при уряді Республіки Таджикистан Ібодулло Курбонов.

У Таджикистані не виявлено жодних порушень щодо якості та безпеки виробів української фабрики Roshen. Про це повідомив заступник директора Агентства з стандартизації, метрології, сертифікації та торгової інспекції при уряді Республіки Таджикистан Ібодулло Курбонов, передає радіо "Азія-Плюс".

"Ми постійно проводимо перевірку продуктів, які ввозяться в Таджикистан. Жодного разу в продукції даної фабрики не було виявлено недоліків, вся продукція відповідала нормативним документам Таджикистану. Після того, як ЗМІ почали мусувати цю тему, ми за пропозицією міністерства внутрішніх справ знову провели перевірку, але з того, про що писали російські ЗМІ, нічого не підтвердилося", - сказав Курбонов.

Він також підкреслив, що "суперечка навколо продукції Roshen - це політична гра між Україною і Росією". "Адже не раз було, коли Росспоживнагляд забороняв ввезення до Росії наших споживчих товарів. І кожного разу це було з політичних мотивів", - підкреслив Курбонов.

Нагадаємо, питання навколо Roshen виникло після того, як Росія затіяла "кондитерський" торговий спір з Україною. РФ заборонила імпортувати продукцію українських фабрик корпорації Roshen. За словами глави Росспоживнагляду Геннадія Онищенка, у продукції знайшли бензапірен, який має канцерогенні властивості.

У міністерстві аграрної політики і продовольства України заявляли, що не мають претензій до якості продукції Roshen і вже з 5 серпня стартують переговори з російською стороною. У Roshen у свою чергу заявили, що виявлення в складі їхньої продукції бензапірену не може вважатися порушенням норм РФ, оскільки норм, що регламентують вміст цієї речовини в кондитерській продукції, не існує не тільки в Росії і в Україні, але і в країнах ЄС.

Читайте також: Білорусь почала перевірку продукції Roshen

Після Росії про намір провести перевірку продукції української фабрики Roshen оголосили Білорусія, Молдова, Казахстан і Таджикистан.

До складу корпорації Roshen входять 4 українські фабрики (Київська, Вінницька, Маріупольська і Кременчуцька); дві виробничі площадки Липецької кондитерської фабрики "Ликонф" (Росія), Клайпедська кондитерська фабрика (Литва), а також масломолочний комбінат "Бершадьмолоко" та "Літинський племзавод". Корпорація належить Петру Порошенку.