ua en ru

У "Свободі" вважають, що в Україні час почати націоналізацію стратегічних підприємств

Економічна ситуація в Україні вимагає націоналізувати стратегічні підприємства і ввести жорсткий контроль над монополіями. Про це заявив лідер всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок.

"За останні роки перелік підприємств, які заборонено приватизувати, зменшувався 15 разів. Це грало на руку олігархам: вони легко, за безцінь скуповували стратегічні підприємства, в тому числі, енергетичні. А держава втрачала величезні активи, завдяки яким можна було б наповнювати бюджет роками", - підкреслив Тягнибок.

За його словами, приватизація стратегічних підприємств в Україні не мала нічого спільного з ринковою економікою, причому не тільки в часи влади Віктора Януковича, а за всі 23 роки незалежності.

"Приватизація великих промислових активів жодним чином не проводилася за законодавством, не була складовою цих реформ, і в кінцевому рахунку грала проти України. Адже в результаті цілими галузями у нас керують кремлівські власники або місцеві поплічники КДБ. І ці олігархи тільки збагачуються за рахунок колишніх державних підприємств - при цьому постійно вимагають у держави преференції і виводять свої капітали за кордон. Тільки за останні три роки в офшори було переведено 70 млрд дол.", - підкреслив Тягнибок.

Він нагадав, що ВО "Свобода" ще в минулому році внесла у Верховну Раду законопроект про повернення капіталів з офшорів, який зобов'язує власників офшорних підприємств протягом трьох місяців перереєструвати їх і внести в бюджет половину повернутих коштів. В іншому випадку ці підприємства повинні бути націоналізовані.

З ініціативи "Свободи", націоналізації також повинні підлягати підприємства, власники яких не виконують соціальних та інвестиційних зобов'язань.

Також "Свобода" пропонує ліквідувати приватні монополії та олігополії, частка яких перевищує 25% ринку. Відповідний законопроект "Про ліквідацію приватних монополій" за авторством депутатів від "Свободи" готовий до розгляду у сесійній залі. Згідно з документом, приватні монополії мають можливість добровільно позбутися частини своїх активів, у яких перевищено ліміт монополізації. У разі відмови буде здійснюватися примусова ліквідація приватної монополії та її реалізація власності через Фонд держмайна.