ua en ru

У сутичках з міліцією під час Євромайдану 10 чоловік втратили очі, - комісар РЄ з прав людини

Комісар Ради Європи з прав людини Ніл Муйжнієкс заявляє, що щонайменше 10 людей втратили одне око в ході протистояння з міліцією під час масових заворушень в рамках Євромайдану по Україні.

Комісар Ради Європи з прав людини Ніл Муйжнієкс заявляє, що щонайменше 10 людей втратили одне око в ході протистояння з міліцією під час масових заворушень в рамках Євромайдану по Україні. Про це Муйжнієкс заявив на прес-конференції в Києві за підсумками свого візиту в Україну, передає кореспондент РБК-Україна.

Комісар зазначив, що в ході візиту в Україну він зустрівся з 50 затриманими в ході масових заворушень.

"У моїй делегації також був судмедексперт. Найбільш поширений вид ушкоджень - це травми в області голови, які виникли через кийки і удари по голові, травми, нанесені в області обличчя за допомогою еластичних куль. Є принаймні 10 осіб, які втратили одне око. У МВС пояснили, що удари по голові спеціально не наносяться, а від еластичних куль травми через рикошету", - розповів Муйжнієкс.

Він засудив це насильство і висловив співчуття постраждалим та їх сім'ям.

За словами Муйжнієкса, ситуація в Україні потребує деескалації, і один з важливих кроків - це вирішити проблему з безкарністю міліції.

За даними комісара, після 19 січня щодо учасників протесту було відкрито 123 кримінальних виробництва і лише 7 кримінальних проваджень проти міліціонерів, з них чотири - в Києві.