ua en ru

У Стамбулі буде прокладений канал для зниження транспортного навантаження на протоку Босфор

Влада Туреччини планує прокласти в Стамбулі канал для зниження транспортного навантаження на Босфорську протоку. Про це повідомив прем'єр-міністр республіки Реджеп Тайіп Ердоган, не уточнивши вартість проекту, повідомляє РБК.
Штучна водна артерія завдовжки 40-45 км, яка, як очікується, стане одним з найбільших будівельних проектів XXI століття, з'єднає Чорне море з Мармуровим. Роботи планується завершити до 2023 р., коли країна відзначатиме століття підстави республіки після розпаду Османської імперії в 1920-х роках.
"Ми приступаємо до найбільшого проекту століття", - заявив Р.Т.Ердоган, уточнивши, що він перевершить за масштабом роботи по прокладці Панамського і Суецького каналів. За його словами, необхідність нової транспортної артерії обумовлена ризиками, з якими зв'язана доставка небезпечних вантажів по Босфору. Щорік по вузькій протоці перевозиться 139 т нафті, 4 млн т рідкого газу і 3 млн т хімічних речовин, уточнив прем'єр.
Довжина Босфорської протоки - близько 30 км, максимальна ширина 3,7 тис. м, мінімальна ширина - 700 м, глибина фарватеру - від 33 до 80 м. По берегах протоки проживають 2 з 13 млн жителів Стамбулу.