ua en ru

В США завтра оголосять вирок головному інформатору WikiLeaks

У США у вівторок, 30 липня, буде оголошено вердикт у справі Бредлі Меннінга, американського військового, який передав сайту WikiLeaks сотні тисяч секретних документів, повідомляє CBS.

У США у вівторок, 30 липня, буде оголошено вердикт у справі Бредлі Меннінга (на фото), американського військового, який передав сайту WikiLeaks сотні тисяч секретних документів, повідомляє CBS.

Минулого тижня суддя надав останнє слово звинувачення та захисту, після чого пішов для прийняття рішення. Раніше Меннінг відмовився від того, щоб його долю вирішувало журі військового трибуналу.

Прокурор під час процесу заявив, що Меннінг зрадив свою країну заради слави. Адвокати наполягають на тому, що їх підзахисний був молодий і наївний і не усвідомлював шкоду, яку можуть нанести його дії. Крім того, Меннінг вважав, що розсекречена інформація покаже, наскільки недооцінюється життя людини, сказав адвокат.

Читайте також: Головному інформатору Wikileaks Бредлі Меннінгу загрожує 154 роки в'язниці

Один з найсерйозніших пунктів звинувачення, висунутих Меннінгу, - співпраця з ворогом. Прокурор впевнений, що документи, які підсудний передав WikiLeaks, опинилися у відкритому доступі і могли бути завантажені представниками "Аль-Кайєди".

Всього ж Меннінг обвинувачується по 22 пунктах. За сукупністю звинувачень 25-річному інформатору WikiLeaks загрожує 154 роки позбавлення волі. Додамо, що розраховуючи на більш м'який вирок, Меннінг визнав 10 пунктів звинувачення.

За даними слідства, Меннінг надав WikiLeaks 250 тис. копій дипломатичних депеш і 500 тис. військових доповідей про ситуацію в Афганістані та Іраку. Відоме відео розстрілу цивільних осіб з військового вертольота, зроблене екіпажем в Багдаді, сайту Джуліана Ассанджа передав теж Меннінг.

Читайте також: WikiLeaks опублікував документи американської дипслужби 70-х рр

Додамо, що прихильники Меннінга і правозахисники вважають його активістом пацифістського руху, який викривав військові злочини і сприяв виникненню "арабської весни". Судовий процес ними розглядається як загроза свободі слова. Його кандидатура двічі висувалася на Нобелівську премію миру.