ua en ru

У США деякі штати проголосували за легалізацію ЛГБТ-шлюбів і марихуани

У США, разом із виборами Президента, відбулося голосування по деяких поправках до законів. Так, два американських штати - Мен і Меріленд - проголосували, за попередніми результатами, за легалізацію одностатевих шлюбів, повідомляють американські телеканали.

Читайте також: Вибори у США: Після перемоги Обама обіцяє Америці "кращі часи" (фото)

Після підрахунку 93% голосів у Меріленді 52% виборців схвалюють одностатеві шлюби, проти виступають 48%. У штаті Мен цю ініціативу підтримали 54% виборців, проти були 46%.

Відповідно до конституції США, одностатеві шлюби заборонені у 31 штаті. ЛГБТ-союзи дозволені в Коннектикуті, Айові, Массачусетсі, Нью-Гемпширі, Нью-Йорку, Вермонті, при цьому рішення в кожному випадку приймалося законодавчо, а не шляхом голосування.

Між тим, в результаті виборів, які пройшли 6 листопада, вперше до Сенату США була обрана лесбіянка, котра не приховує своєї орієнтації, - представниця Демократичної партії Таммі Болдуін.

Крім того, в Колорадо, Вашингтоні, Массачусетсі і Орегоні вирішувалося питання про легалізацію марихуани. Жителі Орегона висловилися проти, Массачусетсу - за дозвіл наркотику в лікувальних цілях. У Колорадо і Вашингтоні виступили за повну легалізацію марихуани.

Передбачається, що легкий наркотик буде продаватися у спеціалізованих магазинах. Купувати його зможуть лише повнолітні люди - старше 21 років, пакетами по одній унції (28,3 грама). Використовувати продукт на публіці забороняється, проте кожен житель двох штатів може вирощувати до шести кущів конопель для особистого вживання.

Це перший випадок, коли у США дозволили вживання марихуани не тільки в лікарських цілях.

Однак фахівці прогнозують, що у схвалених поправок (вони повинні вступити в силу через кілька місяців) може бути непроста доля - по суті, вони суперечать федеральному законодавству, що забороняє поширення будь-яких наркотиків.

Читайте також: Підсумки виборів у США: Обама впевнено перемагає Ромні (відео, фото)