ua en ru

У США назвали винних у фінансовій кризі, - доповідь Комісії з розслідування причин кризи

Згідно чорновій версії підсумкової доповіді Комісії з розслідування причин фінансової кризи, економіка США в 2008 р. могла б уникнути кризи. На думку більшості експертів, винними в події є регулюючі органи, політики, фінансові компанії та рейтингові агентства, повідомляє РБК daily.
Остаточна версія доповіді, що помістилися на 576 сторінках, повинна бути опублікована лише сьогодні, однак основні його тези виявилися доступні пресі напередодні. Варто відзначити, що поки що йдеться лише про висновки шести з десяти членів комісії, які були призначені на свої пости Демократичною партією США. Думка перевіряючих-республіканців буде опублікована окремо.
Основним висновком експертів, які почали вивчення питання ще в травні 2009 р. і опитали більше 700 "свідків", стало те, що США цілком могли уникнути фінансової кризи, якщо б регулюючі органи якісно здійснювали нагляд за ринками, компанії фінансового сектора мали адекватні моделі управління ризиками, а уряд був готовий підтримати сектор навіть при різкому зниженні обсягів кредитування.
"Ця криза стала результатом дій або, навпаки, бездіяльності людей, а не примх природи або збою комп'ютерної моделі... Представники фінансових компаній і регулюючих органів проігнорували сигнали, а також не розпізнали і не зуміли грамотно управляти ризиками, що з'явилися в рамках системи, життєво важливою з точки зору забезпечення добробуту американського народу", - говориться в доповіді.
Серед регуляторів найбільш були розкритиковані колишній і нинішній глави ФРС - Алан Грінспен і Бен Бернанке відповідно. Першому, зокрема, інкримінується загальне насадження ідеї про те, що фінансові інститути цілком можуть регулювати себе самостійно. Б.Бернанке, а також колишній керівник Мінфіну США Генрі Полсон винні в тому, що завчасно не зуміли розпізнати загрозу виникнення кризових тенденцій на американському іпотечному ринку. Колишній Президент США Білл Клінтон звинувачується в тому, що вирішив не посилювати регулювання позабіржового ринку похідних фінансових інструментів.
Основними винуватцями серед компаній називаються AIG, Fannie Mae і Freddie Mac. Керівництво першої серед компаній, впевнені експерти, було зобов'язане не допустити виникнення ризиків втрати майже 80 млрд дол. на ринку кредитно-дефолтних свопів. Найбільші інвестиційні банки - Bear Stearns, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch і Morgan Stanley - не повинні були працювати із такою незначною часткою власного капіталу: на кожні 40 дол. активів, що перебувають на їхньому балансі, вони мали лише 1 дол. власних коштів. "Падіння курсової вартості деяких активів усього на 3% могло знищити компанію", - говориться в доповіді. Згідно з доповіддю, також винні рейтингові компанії, які допустили привласнення неадекватних оцінок вкрай ризикованих фінансових інструментів.
Разом з тим примітно, що експерти комісії фактично дедемонізіровалі політику дешевих грошей, яку проводить ФРС з 2001 р., а також стимулювання американців до покупки житла. На їхню думку, ці фактори "не мали суттєвого впливу" на розвиток кризи.