ua en ru

У США на відкритті фондових торгів в США 12 грудня очікується "боковий" рух провідних індексів

На відкриття американських торгів 12 грудня 2013 р. очікується незначне різноспрямована зміна трьох провідних індексів. За відсутності важливих новин інвестори як і раніше звертають погляди на засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи США. Оскільки до цього засідання ще цілий тиждень, на ринках панує апатія.

На "негатив" грає "бюджетна угода" між демократами та республіканцями у конгресі США. Представники профільного комітету нижньої палати від обох партій домовилися-таки про нової бюджетної політики на два роки вперед (поточне угода діяла орієнтовно до лютого 2014 р.). Це може означати відсунення чергового "шатдауна" американського держапарату приблизно до 2016 р. З усуненням цієї небезпеки зникає черговий бар'єр перед скороченням програми "кількісного пом'якшення" (QE3).

"Бюджетна угода" - один з дюжини факторів, що з'явилися за останні два тижні і викликають побоювання трейдерів за долю QE3. Питання про скорочення стимулюючої програми буде вирішено FOMC вже 18 грудня. Якщо урізання QE3 на цей раз не станеться, проблема буде лише перенесена - до наступної зустрічі комітету (28-29 січня 2014 р.).

Що стосується макроекономічних новин, то в 15:30 за київським часом вийде об'ємний пакет даних по американській економіці, який може стати одним з останніх чинників, здатних вплинути на рішення FOMC. По-перше, це традиційний щотижневий звіт по первинних звернень за допомогою по безробіттю. Експерти очікують, що за звітний період (1-7 грудня 2013 р.) кількість посібників істотно зросло - з 298 тис. до 320 тис. заявок. Якщо прогноз виявиться вірним і кількість звернень збільшиться, це стане позитивним знаком для інвесторів: ринок праці відновлюється не такими швидкими темпами, і скорочення QE3 може бути відтягнуто.

Далі очікується доповідь Мінпраці США за цінами на експорт та імпорт за листопад 2013 р. Аналітики вважають, що і той, і інший показник в місячному численні знизиться (імпортні ціни на 0,6%, на експортні - на 0,3%).

Нарешті, тоді ж, в 15:30 за киескому часу, Міністерство торгівлі США надасть дані за обсягом роздрібних продажів за листопад 2013 р. Зростання показника в місячному численні очікується на рівні 0,6%. Тим не менш, якщо не вважати автомобілі, підвищення обсягу прогнозується на рівні 0,2%.

На корпоративному фронті гравці ринку будуть стежити в першу чергу за котируваннями акцій компаній Lululemon, Adobe і Facebook. Виробник спортивного одягу Lululemon представить квартальний звіт за липень-вересень 2013 р. перед відкриттям торговельної сесії, а IT-гігант Adobe - вже в ході роботи біржі. Позитивні вести прийшли для Facebook - Standard & poor's оголосило, що включає котирування соціальної мережі у лістинг свого індексу S&P 500 ще до кінця 2013р., чим викликало зростання ринкової капіталізації Facebook на торгах pre-market (+3,8%).

Станом на 13:20 за київським часом 12 грудня ф'ючерси на індекс Dow Jones ростуть на 12,00 пункту (+0,08%), на індекс S&P знижуються на 1,50 пункту (-0,08%), а на індекс Nasdaq - на 4,50 пункту (-0,13%).