ua en ru

У США на відкритті фондових торгів 17 грудня очікується бічний рух індексів

На відкритті фондових торгів в США 17 грудня очікується бічний рух індексів напередодні засідання профільного комітету Федеральної резервної системи США, яке визначить подальшу долю програми "кількісного пом'якшення".

"Уріжуть" чи "не йде"? Ось головне питання цього тижня. Аналітики по всьому світу розраховують, що скорочення програми QE3, яка довгий час слугувала надійною опорою американській економіці, відбудеться не раніше березня 2014 р. Тим часом, остання макроекономічна статистика, результати якої виявилися набагато сильніше прогнозованих, і досягнення домовленостей щодо бюджетного питання, невирішення навколо якого раніше шокувала країну в двотижневий шатдаун, можуть підштовхнути ФРС до вирішення про скорочення стимулювання. І цей варіант аналітики теж не виключають.

Ще пару місяців тому можливість урізання QE3 здавалася неможливою, але тепер інвестори готуються до будь-якого з двох можливих результатів. Поки ФРС продовжує щомісяця купувати на вторинному ринку казначейські облігації та іпотечні цінні папери на суму 85 млрд дол. На думку багатьох фахівців, саме ця практика сприяла настільки інтенсивному зростанню бірж в поточному році.

Торги нинішнього дня відкриваються на досить неоднозначному тлі. Фондові торги в Європі стартували здебільшого в "червоній зоні". Виняток склав лише швейцарський індекс SMI, який пішов у незначний плюс (+0,15%). Фондові торги в Японії 17 грудня, тим часом, закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,83%. Вважається, що Токійську фондову біржу підстьобують сприятливі макроекономічні дані із США і Європи, які компенсують навіть зміцнення курсу ієни, яка стає важчою по відношенню до долара вже третій день поспіль.

В полі макроекономічних новин інвестори чекають публікації останніх даних по інфляції в сша за листопад.

У секторі корпоративних новин сьогодні увага інвесторів приверне квартальна звітність фінансово-аналітичної FactSet. Напередодні публікації результатів котирування FactSet закрили попередній торговий день зростанням на 0,5%.

Котирування авіабудівної Boeing злетіли в ході продовженої торгової сесії. Це сталося після заяви компанії про намір здійснити зворотний викуп акцій на суму 10 млрд дол. і підняти дивіденди на 50%. Позитивні новини забезпечили зростання котирувань компанії в ході pre-market торгів на 2,2%.

Станом на 13:10 за київським часом 17 грудня ф'ючерси на індекс Dow Jones знижуються на 13 пунктів (-0,08%), на індекс S&P скорочуються на 0,5 пункту (-0,03%), на індекс Nasdaq зростають на 1,5 пункту (+0,04%).