ua en ru

У США на відкритті фондових торгів 16 жовтня очікується підвищення провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 16 жовтня 2013 р. очікується підвищення провідних індексів: інвестори чекають кроків з боку американських політиків у справі припинення "шатдауна" і запобігання дефолту.

Незважаючи на посилену риторику демократів і республіканців проблеми залишаються невирішеними. В країні все ще триває "шатдаун", через який близько двох тижнів тому десятки тисяч бюджетників були відправлені вимушені безстрокові відпустки. Підприємства і компанії держсектора все ще закриті через відсутність держфінансування, адже бюджет на новий фінансовий рік все ще не прийнятий.

Однак набагато більш серйозною проблемою може стати настання дефолту, коли влада просто не зможе розплатитися за своїми зобов'язаннями. Виходом є рішення про підняття "стелі" держборгу, що може запобігти банкрутству. Але рішення поки немає, а до дефолту залишається менше доби.

Варто відзначити, що настання дефолту в США надасть сильний тиск не тільки на американських трейдерів, але і на інвесторів по всьому світу. Окремі трейдери навіть говорять про можливий хаос на світових ринках.

На тлі того, що відбувається ще більшим розчаруванням для інвесторів стало повідомлення рейтингового агентства Fitch Ratings, яке підтвердило кредитний рейтинг США на рівні ААА з "негативним" прогнозом і можливим переглядом на пониження.

Додатковими стимулом для торгів залишається корпоративна звітність американських компаній. Сьогодні інвестори з нетерпінням чекають результатів фінансової діяльності банківського гіганта Bank of America, міжнародної інвестиційної компанії BlackRock і виробника безалкогольних напоїв PepsiCo. Всі ці компанії звітуватимуть до початку торгової сесії. Акції Bank of America до офіційного старту торгів подорожчали на 0,4%, а ринкова капіталізація PepsiCo. скоротилася на 0,2%.

Цінні папери транснаціональної корпорації IBM напередодні торгів подорожчали на 0,5%, а котирування eBay, що спеціалізується на наданні послуг в областях інтернет-аукціонів, інтернет-магазинів, миттєвих платежів, зросли на 0,7%. Цим компанія належить відзвітувати вже після офіційного відкриття сесії.

Котирування високотехнологічної компанії Intel вході pre-market торгів втрачають 1,4% у зв'язку з песимістичним прогнозом компанії на 2013 р. і зниженням прогнозу по прибутку.

Станом на 13:24 за київським часом 16 жовтня ф'ючерси на індекс Dow Jones підвищилися на 50,00 пункту (+0,33%), на індекс S&P - ростуть на 7,80 пункту (+0,46%), на індекс Nasdaq - піднімаються на 4,25 пункту (+0,13%).