ua en ru

У США на відкритті фондових торгів 16 грудня очікується бічний рух провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 16 грудня очікується бічний рух провідних індексів. Інвестори розділилися на впевнених в тому, що за результатами засідання профільного комітету Федеральної резервної системи (ФРС) США програма QE3 буде скорочена, і на тих, хто розраховує на протилежне.

За даними CNN, що посилається на дослідження аналітиків Berenberg Bank, ФРС може вжити заходів щодо скорочення програми з 50-процентнгой ймовірністю, таким чином рівновеликий і шанс того, що жодних кроків зроблено не буде.
Зараз, всього за день до початку засідання, яке стартує 17 грудня і завершиться днем пізніше, починається найбільш цікавий період: час ігор навколо прийдешнього рішення ФРС. Протягом 2013р. американські біржі демонстрували досить сильну динаміку. Провідні індекси, незважаючи на волатильність останніх тижнів, впевнено "крокують" у "зеленому полі, додаючи на поточний торговий день від 20% до 30%, що забезпечується програмою "кількісного пом'якшення".

На даний момент ФРС продовжує щомісяця купувати на вторинному ринку казначейські облігації та іпотечні цінні папери на суму 85 млрд дол. Ця практика, як вважають багато гравців, і стала запорукою настільки інтенсивного зростання бірж, а її скасування неминуче призведе до деякого їх просідання.
На тлі побоювань інвесторів провідні індекси продемонстрували зниження за результатами минулого тижня і втратили протягом грудня в межах від 1,5% до 2%. Всього кілька місяців тому скорочення QE3 здавалося нереальним: шатдаун і питання стелі держборгу поставили США в досить скрутне становище, в деякому роді "гарантували" збереження програми. Тепер же, коли бюджетне угоду щодо головного фінансового документу досягнуто, а макроекономічна статистика свідчить про оздоровлення американської економіки, у ФРС все менше приводів для збереження стимулюючих заходів. І все ж поспішати з висновками не варто: відповіді на всі запитання інвестори отримають не раніше 17 грудня.

У макроекономічному полі сьогодні інвестори чекають останніх звітів про промроизводстве в листопаді, а також попередніх даних щодо індексу ділової активності в обробному секторі промисловості за грудень.
На цьому тижні також очікується ряд корпоративних новин. Серед них квартальні звіти таких американських компаній, як поштова та кур'єрська FedEx, розробник програмного забезпечення Oracle, компанія - виробник товарів для спорту Nike, виробник смартфонів BlackBerry, нині переживає не найкращі часи.
Крім того, пройти процедуру IPO готується оператор кінотеатрів AMC Entertainment. Очікується, що в результаті компанія отримає 350 млн дол. Це IPO може стати ним з останніх в 2013 р.

Станом на 13:16 за київським часом 16 грудня ф'ючерси на індекс Dow Jones ростуть на 0,43%, індекс S&P підвищуються на 0,42%, індекс Nasdaq - на 0,48%.