ua en ru

У США на відкритті фондових торгів 10 липня очікується зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 10 липня 2013 р. очікується зниження провідних індексів напередодні публікації Федеральною резервною системою (ФРС) США протоколів останнього засідання. Інвестори постараються побачити в документах натяк на терміни згортання програми "кількісного пом'якшення" QE. Після цього відбудеться конференція, на якій має виступити голова ФРС Бен Бернанке. Втім, аналітики застерігають від надій на які-небудь конкретні коментарі Бернанке щодо програми QE3.

Малоймовірно, що Бернанке розкриє свої карти зараз, вважають експерти Cantor Fitzgerald.

Крім того, ринок буде чекати публікації макроекономічних новин. Зокрема, в 18:00 мск повинні вийти дані по товарних запасах на складах оптової торгівлі в США в травні 2013 р. Пізніше Міністерство енергетики оприлюднить показники по запасах нафти за черговий звітний тиждень. Аналітики, опитані Reuters, прогнозують зниження даного показника на 2,9 млн бар.

На очікуваннях подальшого скорочення в США запасів сирої нафти нафту на біржах сьогодні продовжує дорожчати. Зростання нафтових котирувань може підтримати котирування компаній нафтогазового сектора, включаючи ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips.

У той же час зниженням котирувань можуть ознаменуватися гірничодобувні компанії (у тому числі мідьовидобувна Freeport McMoRan і алюмінієвий гігант Alcoa) на тлі несприятливих макроекономічних даних з Китаю. На тлі оприлюднених КНР даних зниження котирувань може також чекати компанії, що здійснюють діяльність у секторі будівництва і виробництва будівельного устаткування.

Нагадаємо, раніше КНР підтвердила невтішний прогноз по торговому балансу після слабких експортних даних за червень 2013 р., який відновив занепокоєння інвесторів щодо темпів уповільнення економічного зростання Китаю. Обсяг експорту та імпорту КНР в червні 2013 р. несподівано "просів", при цьому експорт Китаю знизився вперше з січня 2012 р. на 3,1% в річному численні - це найгірший показник з часів глобальної фінансово-економічної кризи 2008-2009 рр. ., а імпорт знизився на 0,7% порівняно з червнем 2012 р.

Опубліковані дані дуже сильно розійшлися з прогнозами аналітиків, що чекали зростання експорту на 3,7-4%, а імпорту - на 6-8%, і викликали помітний спад на фондових майданчиках світу. Так, азіатські біржі призупинили зростання котирувань, що намітився на початку сесії, а європейські біржі відкрилися переважно в "мінусі", після того як оприлюднені з торговельного балансу КНР дані продемонстрували зниження китайського експорту в США і Європу четвертий місяць поспіль (китайський експорт у США скоротився на 5,4%, до Євросоюзу - на 8,3%).

Увага інвесторів буде зосереджено і на корпоративних новинах у зв'язку зі стартував у США сезоном корпоративної звітності. До відкриття торгової сесії свої фінансові результати за II квартал представлять рітейлери Family Dollar і Fastenal. Американська корпорація, яка працює у сфері громадського харчування, Yum! Brands також повідомить про свої результати за минулий квартал.
Станом на 15:12 мск ф'ючерси на індекс Dow Jones знизилися на 10,00 пункту (-0,07%), на індекс S & P - на 1,40 пункту (-0,09%), індекс Nasdaq - на 1,50 пункту (-0,05%).