ua en ru

У США іпотечне агентство Freddie Mac подало до суду на низку банків за маніпуляцію ставкою LIBOR

В США іпотечне агентство Freddie Mac подало до суду на низку крупних банків за маніпуляцію міжбанківською ставкою кредитування LIBOR. Серед банків, проти яких були подані позови - Bank of America Corp., J.Р.Мorgan Chase & Co., а також швейцарські банки UBS і Credit Suisse Group, передає Reuters.

Представники Freddie Mac стверджують, що банки маніпулювали ставкою LIBOR з 2007 по 2010 р. Freddie Mac і інше іпотечне агентство - Fannie Mae - в результаті махінацій втратили більше 3 млрд дол.

Судовий розгляд проходитиме в суді східного району штату Вірджінія.

Відзначимо, що LIBOR є визнаним індикатором фінансових ресурсів, основною ставкою на міжбанківському ринку, по якій банки кредитують один одного.

Окрім Royal Bank of Scotland у світовий скандал, пов'язаний з маніпулюванням LIBOR, опинилися втягнуті Barclays, UBS і HSBC, які улагодили свої проблеми із законом торік. У результаті Barclays був оштрафований регуляторами США і Великобританії на 452 млн дол., USB - на 1,5 млрд дол., HSBC - на 1,92 млрд дол.

Розслідування махінацій з LIBOR було почате в 2008 р. і торкнулося, окрім вищеперелічених, таких банків, як Lloyds Banking Group, Citigroup і Deutsche Bank, причому Barclays став першим банком, що визнав свою відповідальність. Як з'ясувало пізніше слідство, співробітники Barclays в період з 2005 по 2009 р. неодноразово маніпулювали ставкою LIBOR.

Читайте також: Royal Bank of Scotland оштрафований за маніпуляції ставкою LIBOR