ua en ru

В США фондові торги 7 лютого закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 7 лютого закрилися упевненим зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних даних по ринку праці США, а саме доповіді по безробіттю в Штатах.

Фондові торги в США 7 лютого закрилися упевненим зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних даних по ринку праці США, а саме доповіді по безробіттю в Штатах.

Головна подія минулих торгів, а також торгової тижня - це доповідь з основних показників ринку праці США за січень 2014 р. Згідно з даними, оприлюдненими 7 лютого, рівень безробіття в країні знизився і склав 6,6% проти 6,7% у грудні 2013 р. Погодинна оплата праці в США дещо зросла (+0,2%) у січні до грудня, тоді як в грудні до попереднього місяця був відзначений нульове зростання. Тим не менш, найбільше враження справило повідомлення про кількість нових робочих місць в економіці країни (за винятком сільського господарства). Приріст за підсумками січня склав 113 тис. вакансій, що виявилося нижче прогнозу, але, тим не менш, стало досить непоганим результатом. Місяцем раніше, в грудні 2013 р. цей показник впав до вкрай низьких 75 тис. нових вакансій із-за сильних холодів у багатьох штатах Америки. Оскільки морози тривали і в січні, показник, цілком передбачувано, продемонстрував не таку помітну динаміку, як хотілося б.

Багато інвестори відразу відзначили, що слабкі дані по безробіттю цілком можуть призупинити ФРС США в питанні згортання програми "кількісного пом'якшення". QE3. Нагадаємо, що за результатами попереднього засідання профільного комітету ФРС програма скупки активів була урізана, що стало вже другим послідовним скороченням стимулюючих заходів.

Зазначимо, що заключний день минулого тижня став для індексів другим поспіль вдалим днем. Тиждень в цілому, як і 2014 р., видався досить непростий: індекси змогли закрити її в зеленому полі, проте Dow продовжує втрачати з початку року майже 5%.

На корпоративному фронті котирування Apple злетіли після того, як виконавчий директор компанії Тім Кук заявив, що компанія зробила солідний зворотний викуп акцій на суму близько 14 млрд дол. Повідомлення виявилося як не можна до речі і змогла згладити несприятливе враження від фінансового звіту компанії, оприлюдненого раніше, 28 січня.

Котирування оператора соцмережі для професіоналів LinkedIn знизилися на 6,2%. Приводом для цього стало зниження власних прогнозів компанії, які поступилися очікуванням інвесторів. Компанія повідомила, що в поточному кварталі очікує лише незначного підвищення продажів, до рівня від 455-460 млн дол. проти прогнозованих аналітиками 470 млн дол.

Котирування медіагіганта News Corp. злетіли на 8,6% після того, як компанія відзвітувала про прибутки, які перевершили прогнози. За жовтень-грудень 2013 р., чистий прибуток компанії скоротився до 150 млн дол. проти 1,4 млрд дол. роком раніше. Це сталося через зниження попиту на рекламу в новинному підрозділі медіахолдингу. Ці новини, однак, не засмутили інвесторів, адже показник прибутку, незважаючи на зниження, все одно перевершив прогноз.

За підсумками торгової сесії 7 лютого 2014 р. індекс Dow Jones виріс на 165,55 пункту (+1,06%) - до 15794,08 пункту, індекс S&P піднявся на 23,59 пункту (+1,33%) - до 1797,02 пункту, а індекс Nasdaq - на 68,73 пункту (+1,69%) - до 4125,86 пункту.