ua en ru

В США фондові торги 16 жовтня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 16 жовтня 2013 р. відкрилися підвищенням провідних індексів в межах 0,62%. Гравці з нетерпінням чекають новин про подолання бюджетної проблеми в США, що стала причиною "шатдауна", а також погодження рішення щодо підвищення "стелі" держборгу країни, що дозволить уникнути дефолту.

Ринки залишаються дуже чутливими до полеміки демократів і республіканців: будь-які натяки, що дають підстави вважати, що поточні проблеми можуть бути вирішені найближчим часом, викликають підйом бірж по всьому світу. Однак як тільки чергова надія слабшає, індекси перекочовують у "червоне" поле, що й викликає таку високу волатильність. Сьогодні інвестори знову сподіваються, що рішення буде ухвалено, нехай навіть і в останній момент. До технічного дефолту США залишається менше доби.

Торговий день багатий на корпоративні новини, в першу чергу пов'язані з сезоном звітності. До офіційного відкриття торгів результати своєї діяльності за квартал опублікував банківський гігант Bank of America, виробник безалкогольних напоїв PepsiCo і американська фінансова компанія Bank of New York Mellon Corp.

За підсумками III кварталу чистий прибуток Bank of America зріс у 7,5 разів - до 2,50 млрд дол. проти 340 млн дол., отриманих за аналогічний період минулого року. Скоригований чистий прибуток склав 2,22 млрд дол., або 0,20 дол. на акцію, що перевершило очікування ринку. Аналітики прогнозували, що прибуток на акцію складе 0,18 дол. На цьому тлі котирування Bank of America на відкритті торгів ростуть на 1,4%.

Звіт PepsiCo також справив позитивне враження. Показник чистого прибутку компанії виріс всього на 0,6% - до 1,913 млрд дол. проти 1,902 млрд дол. роком раніше. Скоригований прибуток на акцію склав 1,23 дол. і виявилася вище прогнозу аналітиків в 1,17 дол./акція. На тлі сприятливої звітності цінні папери PepsiCo додають 1,7%.

Фінансова Bank of New York Mellon Corp. за підсумками кварталу продемонструвала зростання чистого прибутку до 967 млн дол. Проте показник скоригованого чистого прибутку виявився нижче показника за аналогічний період роком раніше: 706 млн дол. проти 720 млн дол. Разовим фактором для компанії стало рішення податкового суду США про використання банком пільгових схем оподаткування. Акції компанії зростають на 1%.

Вже після офіційного відкриття результати торгів свій фіндіяльності оприлюднюють IBM і eBay. Напередодні звітності котирування IBM піднімаються на 0,5%, у той час як папери eBay втрачають в ціні 0,2%.

Станом на 16:43 за київським часом 16 жовтня індекс Dow Jones підвищується на 81,33 пункту (+0,54%) - до 15249,34 пункту, індекс S&P росте на 10,21 пункту (+0,60%) - до 1708,32 пункту, зате індекс Nasdaq підвищується на 23,12 пункту (+0,61%) - до 3816,82 пункту.