ua en ru

У США двох громадян України звинувачують у розкраданні 15 млн дол. з рахунків американських фінустанов

Влада США пред'явила звинувачення двом громадянам України в розкраданні 15 млн дол. з рахунків американських фінансових та урядових установ, повідомляє телеканал "Росія 24".

Як повідомили в прокуратурі штату Нью-Джерсі, 33-річний Олексій Шарапка і 38-річний Леонід Яновицький (громадяни України, які проживають у Києві) є членам міжнародного хакерського угруповання.

У даній справі проходять також шість американців, але саме українці вважаються організаторами злочинної схеми.

Підозрюваним інкримінується змова з метою вчинення електронного шахрайства, незаконне проникнення в комп'ютерні системи, розкрадання персональних даних і відмивання грошей.

Четверо обвинувачених вже заарештовано, ще четверо, в тому числі Шарапка і Яновицький, поки залишаються на волі.

З 2004 по 2012 рр. Шарапка відбував у США тюремний термін за комп'ютерне шахрайство, після чого був депортований в Україну.

За версією слідства, з березня 2012 р. до червня 2013 р. хакерам вдалося проникнути в комп'ютерні мережі більше десяти глобальних фінансових компаній, у тому числі консалтингової фірми Aon Hewitt, банків Citibank, JP Morgan Chase, Nordstrom Bank, електронної платіжної системи PayPal і брокерської фірми TD Ameritrade. Жертвами шахраїв стали також Пентагон і федеральна податкова служба США.

Після того, як хакери отримували контроль над рахунками цих установ, вони переводили гроші на підконтрольні їм рахунки і частково переводили в готівку кошти.

За попередньою оцінкою влади, постраждалим організаціям було завдано збитків на суму не менше 15 млн дол Обвинуваченим загрожує до 20 років в'язниці і великий штраф.

Читайте також: Китайського бізнесмена в США засудили до 12 років в'язниці за продаж краденого програмного забезпечення